banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Állami támogatásból újul meg a dévai magyar oktatási központ

Állami támogatással terveznek felújítási és fejlesztési munkálatokat a dévai Téglás Gábor Gimnáziumban – közölte pénteki hírlevelében az RMDSZ.

A dél-erdélyi magyar közösségek fennmaradásában kulcsszerepet játszó tanintézetben 18 éves fennállása óta nem volt hasonló nagyságú felújítás - nyilatkozta az MTI-nek telefonon Balogh Károly Csaba iskolaigazgató.

Az RMDSZ szerint a munkálatokra 795 ezer lejt utaltak ki az állami költségvetésből. Széll Lőrincz, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy vélte, ez rendkívül fontos fejlesztés, mivel az identitás megőrzését, a magyar oktatás megerősítését szolgálja. Balogh Károly Csaba az MTI-nek elmondta, hogy a támogatásból a mosdók felújítását, az osztálytermek padlózatának cseréjét és a tető egy részének javítását oldanák meg. A belső munkálatokat a nyári szünidőben végeznék el, és ha marad pénz, a csatornahálózat és a sportpálya kerítésének cseréjére is sor kerül, ami tanév közben is kivitelezhető.

A dévai iskolaközpontban 411 gyerek tanul, az elemi oktatásban, illetve az 5. és 6. osztályban évfolyamonként egy osztálynyi, míg a 7. és 8. osztályba, illetve középiskolába két osztálynyi gyerek jár, és négy óvodai csoport is van.Valamivel több mint négyszáz diákja van az iskolának | Fotó: rmdsz.ro

Balogh Károly Csaba rámutatott: iparosított térségként Hunyad megyében érezhetőbb a népességfogyás, a lakosság egy része a múlt rendszerben jött dolgozni az itteni üzemekbe, és már nyugdíjas. A gyereklétszám is csökken, de a 2012–2018 közötti drasztikus visszaesés után egyfajta stagnálás tapasztalható. „Csökken a létszám, de már nem oly nagy ütemben” – mondta. Hozzátette: reméli, hogy ezt sikerül fenntartani, mert a születések száma „nem kecsegtet jóval”. „Megpróbáljuk megteremteni a feltételeket, amelyekkel be tudjuk vonzani a gyerekeket, hogy magyar iskolába járjanak, de ahhoz gyerek is kell” – fogalmazott Balogh Károly Csaba.

Jövő tanévtől a Zsil-völgyből is számítanának a magyar gyerekekre, akik Lupényban és Petrozsényban csak 8. osztályig tanulhatnak anyanyelvükön. A nagy távolság miatt számukra is kollégiumi szállást biztosítanának. A bentlakást tavaly újították fel, jó körülmények vannak, jelenleg 15 gyereknek nyújtanak szállást, étkezést. Az igazgató szerint a Zsil-völgyi magyar gyerekek anyanyelvi oktatását a Rákóczi Szövetség jövő tanévtől induló iskolabuszprogramja is segíteni hivatott, Petrozsény és Déva is kap egy-egy kisbuszt. A dévai magyar iskolába jelenleg 92 diák ingázik a környező falvakból, illetve Szászvárosból, Vajdahunyadról, Csernakeresztúrról a Communitas Alapítvány támogatásával.

Az iskola vonzerejét az elemisták délutáni oktatási programja is növeli, ebben 76 gyerek vesz részt. Az Iskola Alapítvány magyar állami támogatással működtetett programja nagyon népszerű, a magyar és vegyesházasságból származó gyerekek mellett román gyerek is akad, akit emiatt írattak szülei magyar osztályba – mondta az igazgató. A gyereklétszám fenntartásához az is hozzájárul, hogy a Szent Ferenc Alapítvány gondozásában lévő gyerekek is itt tanulnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Balogh Károly Csaba elmondta, hogy a tantermek bútorzatának cseréjére és digitális eszközök beszerzésére is pályáztak az Országos Helyreállítási Tervnél (PNRR). Ha megnyerik a támogatást, 26 tanteremben lesz okostábla, számítógép, valamint egy multifunkcionális laboratóriumot és egy tankonyhát is felszerelnek, utóbbit a turizmus-idegenforgalom szaknak. Déván a magyar lakosság számaránya hét százalék körül van, az önálló magyar iskola 2005-ben jött létre.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?