Brassói és dévai csapattal bővült az Örökségünk Őrei országos döntőjének mezőnye

A brassói Áprily Lajos Főgimnázium ReforMált csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny regionális, szórványdöntőjét és egyben a brüsszeli tanulmányi utat. A kolozsvári országos döntőbe került továbbá a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum Gy. F. K. Ő csapata is.

„Az elmúlt két évben két nagyon fontos fejlemény történt az Örökségünk Őrei mozgalomban: tavaly egyértelműen kiderült az, hogy a verseny európai jó gyakorlat, és először volt az, hogy 45 diák mutathatta be munkáját az Európai Parlamentben. Ugyancsak hatalmas lépés volt a vetélkedő számára az is, hogy idéntől országosan elismert tantárgyversennyé vált. Mindkét fejlemény azt igazolja, hogy ez a kezdeményezés, amely innen a szórványból indult, ma már olyan összerdélyi megmozdulássá vált, amely azt bizonyítja, hogy van jövője annak, amit mi megálmodtunk és elkezdtünk. Bebizonyosodott, hogy örökségünk jelentőségét akkor tudjuk igazából átadni a következő generációknak, ha ez egy modern, korszerű, vozó módon tesszük. Erről szól az RMDSZ kezdeményezése, ugyanakkor arról is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy amit a közösségünk Erdélyben megvalósított és továbbad, egyértelműen az európai kulturális örökséget gazdagítja. Erdélynek megvan a helye Európában, és ezt kell felmutnunk a következő időszakban is” – mondta el köszöntőjében Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Hegedüs Csilla szerint az Örökségünk Őrei mozgalomnak különös jelentősége van, főleg szórványvidéken. Ezek a fiatalok azonban megmutatták, hogy számíthatunk rájuk, hogy velük együtt dolgozva van jövője örökségünknek, van aki felfedezze, megmutassa és megőrizze mindazokat a kincseket, amelyeket mi, erdélyi magyarok az elmúlt évezredben teremtettünk.

A fél éve tartó verseny regionális döntőjén öt csapat méretkezett meg az országos döntőbe való továbbjutásért a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban, ahol rövid színdarabban mutatták be tevékenységüket és védelmezettjüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A résztvevőket Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Lőrincz Helga alpolgármester, Ladányi Árpád, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, Szőcs Ildikó igazgatónő és Nagy Tímea tanfelügyelő köszöntötte.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot. A 2018-2019-es tanévtől kezdődően pedig Románia első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenye, amely az idei tanévben rekordot döntött, hiszen 8 megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott a versenyhez.

A szórványdöntő nyertes csapata a brassói Áprily Lajos Főgimnázium ReforMált csapata akik a brassói lebontott református templomot fogadták örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Az országos döntőbe jutott ugyanakkor a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum Gy. F. K. Ő. csapata is, akik a Gyulay-Ferencz Kastélyt mutatták be. A nagyenyedi döntőn színpadra állt még a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium két csapata is, az Időutazók állomása, akik a nagyenyedi vasútállomást fogadták örökbe, az Elfeledett Teleki Kastély Őrei, akik a marosújvári Teleki kastély történetét ismertették, és az Áprily Lajos Főgimnázium Haller Kálnoky kastély őrei is, akik az olthévizi Haller-Kálnoky kastély történelméről meséltek.

A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.

Kapcsolódók

Kimaradt?