banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A utolsó simítások vannak hátra a kolozsvári Szent Mihály-templomban

Három éve figyeljük, ahogy Kolozsvár emblematikus temploma először talpig állványba borul, majd szép lassan lekerülnek ezek az szerkezetek, újabb és újabb felújított részletek bukkannak elő. Tavaly karácsony szentestéjén már a felújított templomban tarthatták meg a szentmisét, ám a munkálatoknak még mindig nincs vége, így a hívek csak vasárnaponként látogathatnak el a templomba. László Attila főesperes-plébánost kérdeztük a legújabb részletekről.

Mint a főesperes korábban a Maszolnak elmondta, a helyreállítási munkálatokat előre nem látott bonyodalmak miatt nem sikerült az előre tervezett időpontra, november végéig befejezni. A munkálatokkal december környékén álltak le, és reményeik szerint március-áprilisban újra elkezdhetik, ezt követően pedig csak néhány hónapot kell várni az átadásig, mondta.

László Attila főesperes hozzátette: a falvakolással, technikai részekkel nagyjából elkészültek, ami pedig még várat magára, az az északi mellékhajónak a helyreállítása, ahol feltártak egy 700 éves oltárasztalt, és azt tervezik, hogy az eredeti járószintnek és a hozzá igazodó faltagoló- és tartóelemeknek a lábazatát is bemutatják eredeti állapotukban. A Schleynig-kápolnában szintén a padlózat és a megtalált középkori részeknek a kijavítása következik, hátra van még a mellékoltároknak a visszaállítása, és a technikának a beüzemelése is időbe fog telni. Emellett a falképek restaurálása és az orgonák teljes helyreállítása is egy hosszabb folyamat lesz.

Lábazat és az egykori járószint a déli kápolnában | Fotó: Maszol

„A toronysisak hál’ Istennek elkészült, és elég jót haladtak a torony felső harmadával is, úgyhogy ott már bontják az állványt, viszont a torony belső tisztítása és a lépcsőnek az elkészülte még hónapokat jelent, és nem tudjuk, hogy mikor tudnak a külső részen nekifogni a munkálatoknak. Ha nagyon enyhe idő lesz, talán áprilisban már elkezdhetik a munkát” – magyarázta a főesperes.

Vasárnap szentmise, hét közben felújítás

László Attila azt is elmondta, hogy mivel a mostani munkálatok már nem járnak nagy porral, és nem kell a templomot teljesen beburkolni, hogy védjék a bútorzatot, így vasárnaponként ott ünnepelhetnek. Karácsony óta minden vasárnap ott tartanak szentmisét, hétközben pedig tovább zajlanak a munkálatok.

„Nagyon sok olyan embert láttam, akik várták a templomnyitást, és az újravakolt falak, a teljesen új, modern világítás más dimenziókat nyitott meg előttük. Mindenki ezt emlegette fel, hogy a Szent Mihály nappal is mindig sötét volt, és most, az új fényrendszer segít, hogy érvényesüljön a szépsége olyan részeknek is, amiket eddig nem lehetett rendesen látni” – mesélte a főesperes. Hozzátette: azt látta, öröm volt az emberek arcán a szentmiséken, hogy ha még csak ennyire is, de sikerült megnyitni a templomot, ő pedig úgy van vele, hogy inkább látja azt, ami még nincs kész, minthogy örülni tudna annak, ami már megvan.

Amúgy, mint elmondta, a turisták körében is nagy az érdeklődés, és ha vége van a szentmisének, általában még igyekeznek hagyni egy-másfél órát templomlátogatásra, és azt tapasztalják, hogy folyamatosan jönnek látogatók, nagyon sokan érdeklődnek a templom iránt.

Na de mikor lesz készen a templom?

László Attila főesperes-plébános bízik abban, hogy fél év elég lesz ahhoz, hogy teljesen elkészüljön a Szent Mihály-templom, pontosabban a tervek szerint a munkálatok megkezdése, azaz március-április után még néhány hónapra van szükségük, hogy a toronnyal is elkészüljenek.

„Június végén mindenképpen projektzárást szeretnénk, így hagytuk abba a munkálatokat decemberben. Két ünnepséget szeretnék tartani, egyet a templom elkészültekor, és egy áldó ünnepséget a teljes munkálatok végén, a torony elkészültekor, amit remélem, fél éven belül megtehetünk” – jelentette ki a főesperes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?