A pilóták életét kockáztatják az elavult repülőgépek a védelmi miniszter szerint

A román katonák az életüket kockáztatták azzal, hogy a régi MiG repülőgépekkel szálltak fel – jelentette ki csütörtökön Vasile Dîncu védelmi miniszter.

A légiszerencsétlenség nyolc áldozata | Fotó: Vasile Dîncu Facebook-oldalaA tárcavezető a szerda esti nyolc halálos áldozatot követelő légi szerencsétlenségekről beszélt a Digi24-nek. Elmondta, a szerencsétlenség okainak kivizsgálásakor három lehetséges tényezővel számolnak: az egyik a gépek műszaki állapota, a második a kedvezőtlen időjárás, a harmadik pedig a helyzet hibás kezelése.

Dîncu beszélt arról is, hogy a MiG típusú gépek elavultak. „Egyértelmű, hogy pilótáink, fiataljaink életét kockáztattuk azzal, hogy ilyen repülőgépekkel repültek, mert ezek a gépek már nem alkalmasak a mostani küldetésekre” – fogalmazott.

A védelmi miniszter ugyanakkor teljes mértékben kizártnak nevezte annak lehetőségét, hogy a légi szerencsétlenségek összefüggésben állhattak az orosz–ukrán háborúval. Kijelentette, az ilyen feltételezések a „tudományos-fantasztikus”' forgatókönyvek szintjén vannak.

Mint megírtuk, szerda este két katonai légi jármű zuhant le Dobrudzsában, a szerencsétlenségekben összesen nyolc személy halt meg. A 86. légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR repülőgép, amely járőrszolgálatot teljesített Dobrogea felett, szerda este 20.03-kor vesztette el a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és eltűnt a radarról Cogealac és Gura Dobrogea települések között. A keresésére induló IAR 330-Puma helikopter 20.21 körül szállt fel a MiG 21 repülőgép keresésére. A helikopter öttagú legénységéhez a román haditengerészet két tengeri mentőszolgálatosa is csatlakozott. Nem sokkal később a helikopter is elvesztette a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és 20.44 körül eltűnt a radarról. A Konstanca megyei Gura Dobrogei közelében zuhant le. Mind a MiG 21 pilótája, mind a keresésére induló hét katona meghalt.

Romániában használatban vannak még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek. Az utóbbi 25 évben a légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Kapcsolódók

Kimaradt?