banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE - Bukarestbe szállítják a Maros megyében lezuhant vadászgép pilótáját

FRISSÍTVE - Maros megyében kedd délután lezuhant a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászgépe – jelentette az MTI a hírtelevíziókra hivatkozva. A pilótát kedd este egy C-130 Hercules típusú géppel szállítják a bukaresti katonakórházba. 

A szerencsétlenséget a védelmi minisztérium is megerősítette a hivatalos Facebook-oldalán.

Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2021. április 20., kedd

Dan Anghel, a védelmi tárca sajtószóvivője az Antena3-nak elmondta: a pilóta katapultált, és túlélte a balesetet, de megsérült. A hírtelevízió közlése szerint a többfunkciós vadászgép az aranyoslónai légi bázisról szállt fel gyakorlatozó repülésre, és a Szászrégennel szomszédos Dedrád közelében zuhant le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vadászgép 14 óra 30 perc körül zuhant le egy lakatlan területen. A pilóta eszméleténél van, állapota stabil, együttműködött a mentőegységekkel. A helyszínre érkezett a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat (SMURD) egy helikoptere is.

Jelenleg folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába.

Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le. A legutóbbi hasonló baleset 2018. július 7-én történt egy légi parádé közben Fetești település mellett. Akkor a pilóta nem élte túl a balesetet.

A légierő vezérkara egy bizottságot jelöl ki, amely kivizsgálja a baleset körülményeit.

FRISSÍTÉS: Stabil a Maros megyében lezuhant vadászgép katapultált pilótájának állapota, Andrei Criste repülő őrnagyot a nap folyamán a bukaresti központi katonakórházba szállítják. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórházban felmérték a pilóta állapotát, megállapították, hogy nincs életveszélyben, és jóváhagyták a bukaresti központi katonakórházba való átszállítását. A tervek szerint kedd este szállítják a fővárosba a Román Légierő egy C-130 Hercules típusú gépével.

Andrei Criste repülő őrnagy 2008 óta katonai pilóta, 600 óra repülési tapasztalata van szuperszonikus gépeken, és MiG-21 LanceR típusú vadászgépek vezetésére jogosító engedéllyel rendelkezik.

A szaktárca közleménye értelmében a balesetben érintett vadászgép 14 óra körül szállt fel az aranyosgyéresi légi bázisról, és gyakorlatozó repülést végzett két másik géppel együtt. Repülés közben a pilóta jelentette, hogy vészhelyzetben van, katapultált, majd a gép lezuhant a Maros megyei Dedrád (Dedrad) település térségében. A másik két gép 15 óra körül biztonságban visszaért a légi bázisra.

Az ügyben vizsgálatot indított a katonai ügyészség, ugyanakkor egy, a román hadsereg vezérkari főnöke által kijelölt bizottság is megvizsgálja a baleset körülményeit. A vizsgálat idejére felfüggesztik a gyakorlatozó repüléseket ezzel a típusú géppel.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?