banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FRISSÍTVE – Lezuhant egy vadászgép és a keresésére indult helikopter is, senki sem élte túl

FRISSÍTVE: Egy MiG 21 Lancer típusú harci gép járőröző repülésre indult szerdán este 19 óra 50 perc körül a Fekete-tenger térségében található Mihail Kogălniceanu légi bázisról, de néhány perccel a felszállás után eltűnt a radarról, a földi irányítás elveszítette vele a rádiókapcsolatot – közölte Facebook-oldalán a védelmi minisztérium (MAPN). FRISSÍTÉS1: Eltűnt a vadászgép nyomába indult helikopter is, amely a rossz időjárási viszonyok közepette lezuhant, és a fedélzetén lévő hét katona életét vesztette (korábban a védelmi minisztérium ötfős legénységről írt). FRISSÍTÉS2: Megtalálták a MIG pilótájának a holttestét is.

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2022. március 2., szerda

Mint írták, a gép a Cogealac és Gura Dobrogei település közötti szakasz légterében tűnt el, és azóta sincsenek információk sem a gépről, sem a pilótáról.

A harci gép keresésére mentőakciót indítottak: egy IAR-330 Puma típusú helikopterrel, valamint a Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) mentőautókkal eredt a nyomába az említett zónában.

FRISSÍTÉS1: Fél órával később a minisztérium közölte, hogy az irányítótorony a helikopterrel is elveszítette a rádiókapcsolatot. A kereső helikopter 20 óra 21 perckor indult a MiG LanceR nyomába, ám 20.44 óra óta nem tudnak semmit róla.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat astăzi, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR,...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2022. március 2., szerda

A pilóta korábban a kedvezőtlen időjárásra panaszkodott, és elrendelték, hogy térjen vissza a bázisra. Az IAR 330-Puma helikopteren öt katona tartózkodott, és utoljára Gura Dobrogei-nél érzékelték a jelenlétét, körülbelül 11 kilométerre a légi bázistól. A mentősök most a harci gép mellett a helikoptert is keresik.

FRISSÍTÉS2: Vasile Dîncu védelmi miniszter a Hotnews hírportálnak megerősítette, hogy a harci gép és a helikopter is lezuhant. A portál „hivatalos információkra” hivatkozva azt írta, hogy a helikopteren ülő öt személy életét veszítette. A MiG Lancer pilótáját még keresik.

FRISSÍTÉS3: Constantin Spînu, a MAPN szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogălniceanu-támaszponttól. A szóvivő megerősítette, hogy a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet. Bár a MAPN első közlése szerint öt katona volt a fedélzeten, a baleset után két órával azt közölték, hogy a haditengerészet két – esetleges tengeri mentésre felkészült – búvára is csatlakozott hozzájuk, így a helikopter lezuhanása valójában hét ember halálát okozta.

Éjjel megtalálták a vadászgép pilótájának holttestét is

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, de a pilóta holttestét tovább keresték.

A védelmi minisztérium késő éjjel a Facebook-oldalán közölte, hogy Cogealac nevű település közelében, lakatlan területen megtalálták Costinel Iosif Niță százados tetemét. A pilóta 31 éves volt, nős, gyermeke még nem volt – írták a nekrológban. 570 óra repülési tapasztalattal rendelkezett, ebből közel 420 órát MiG-gel repült.

A tragédia körülményeit a légierő vezérkarának vizsgálóbizottsága és a katonai ügyészség fogja vizsgálni – közölték.

Rossz volt az idő

Az MTI azt írta, hogy a hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben. Az Agerpres szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mert a havazás és erős szél miatt nem lehetett meggátolni az út eljegesedését.

Balesetként kezelik a történteket

Vasile Dîncu védelmi miniszter az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kizárta azt a lehetőséget, hogy – a szomszédos Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben – találat érte volna a román vadászgépet. Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos, semmi sem marad észrevétlen. Amíg nincs semmi ilyesmire utaló bizonyíték, a MiG 21-es lezuhanását balesetnek tekintik. Megjegyezte: többször megtörtént már, hogy a MiG-ek műszaki problémák miatt lezuhantak.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg. Az utóbbi 25 évben a légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le. (MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?