A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány

A válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó nyerészkedők megbírságolásáról dolgoztak ki jogszabályt, amit a kormány szerdán első olvasatban tárgyalt. 

Tilos lesz szándékosan hiányt kelteni egy termékből, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba az emberek | Illusztráció: Czinzel LászlóAz indokolatlan áremeléseket, mesterséges áruhiány előidézését, a termelés, vagy értékesítés korlátozását a jogszabály ostromállapot, rendkívüli állapot, katonai mozgósítás, vagy más válsághelyzet idején tisztességtelen piaci magatartásnak minősíti és az éves bevétel 0,1-től 1 százalékáig terjedő, de legalább 10 ezer lejes bírsággal sújtja. Amennyiben az elkövető magánszemély, a bírság 5500 lejtől 11 ezer lejig terjedhet.

Magánszemélyek kárára elkövetett nyerészkedés esetén a fogyasztóvédelem, jogi személyek esetében pedig a versenytanács jár el.

A sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklása szerint a koronavírus-járvány idején tapasztalt visszaélések megismétlődését megelőzendő, a jelenlegi geopolitikai helyzetben szükség van olyan jogszabályra, amellyel meggátolható, hogy a spekulánsok hiányt idézzenek elő, vagy mesterségesen felverjék az árakat és ezzel veszélyeztessék a nélkülözhetetlen szolgáltatások működését, vagy a lakosság ellátását alapvető egészségügyi termékekkel és élelmiszerekkel.

A jogszabály által védendő alapvető termékek és szolgáltatások listáját az adott válsághelyzetben kormányhatározattal pontosítják. A nyerészkedés elleni sürgősségi rendeletet várhatóan még ebben a hónapban életbe lépteti a bukaresti kormány.

Mint emlékezetes, március 9-én pánik törti ki országszerte amiatt, hogy elterjedt a rémhír: másnaptól 10 le fölé emelkedik az üzemanyagok literjének ára, ezért megrohamozták a töltőállomásokat, a nagy kereslet miatt sok forgalmazó pedig meg is emelte az árakat. A fogyasztóvédelem és a versenyhivatal vizsgálatokat is kezdett az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?