banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A miniszterelnök szerint meg tudják majd teremteni az új oktatási jogszabályokban előírt feltételeket

A jövő évi költségvetésből meg tudják majd teremteni az új oktatási jogszabályokban előírt feltételeket – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă egy oktatási tematikájú megbeszélésen mondta ezt, amelyet a Victoria-palotában tartottak az egyesületek és üzleti szféra képviselőinek részvételével.

A megbeszélésen az oktatási törvénycsomag bizonyos aspektusait vitatták meg, többek közt az oktatási rendszer finanszírozására, a szakoktatásra, a digitalizációra vonatkozó javaslatokat – derül ki a kormány közleményéből.

A kormányfő azt emelte ki, hogy a Képzett Románia programnak, amelynek irányelvei egybecsengenek az új oktatási törvénnyel, szilárd törvényi alapra van szüksége ahhoz, hogy tényleges fejlődést eredményezzen a jövőben.

Fotó: Agerpres

A megbeszélés résztvevői hangsúlyozták a reformok gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozás jelentőségét, a korai iskolaelhagyás és funkcionális analfabetizmus visszaszorításának fontosságát, és egyetértettek abban, hogy vonzóvá kell tenni a szakoktatást és a duális képzést a munkaerőpiac alakulásának megfelelően.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök biztosította a résztvevőket, hogy jövő évi költségvetésből meg tudják majd teremteni az új oktatási jogszabályokban előírt feltételeket. Azt a vállalást, hogy a költségvetés 15 százalékát oktatásra fordítják, 2027-ig, fokozatosan fogják teljesíteni.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter arról számolt be, hogy az egymilliárd lejes költségvetésű, a korai iskolaelhagyás visszaszorítását célzó intézkedéscsomagot első szakaszban 1400 érintett iskolában ültetik gyakorlatba. A tanulói ösztöndíjakra elkülönített keret tízszeresére, 270 millió lejről (ennyi volt 2020-ban) 2,7 milliárd lejre emelkedik 2023-ra.

A kormány elképzelése szerint az iskolai meleg ebéd bevezetésével, a tanári pálya népszerűsítésével, a szakoktatás finanszírozásával, a szakiskolák korszerű felszerelésével sikerül majd megállítani a korai iskolaelhagyást.

A megbeszélésen a kormány képviselői mellett civil szervezetek, kereskedelmi kamarák, oktatásra szakosodott vállalatok, az UNICEF, vállalkozói egyesületek képviselői és cégvezetők vettek részt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?