A központi márványtér teljes átalakítására készülnek Zilahon

Sokévnyi várakozás és tervezés után a héten elkezdték Zilahon a márványtéri a munkálatok előkészítését, a terület elkerítését, hogy az eredményes munkához minden feltétel biztosítva legyen. A téren lévő kereskedelmi egységek elköltöztek, a projekt kivitelezője az Avril és a Delcar cég lesz. A városvezetők terve szerint jövő őszre a megyeszékhely központja az európai városokhoz hasonlóvá válik.

Fazakas Miklós alpolgármester a Maszolnak elmondta, az elkerítést követően eltávolítják a térről a padokat, a szemeteskukákat, átrendezik a zöldövezetet, de az átalakítás nemcsak a teret érinti majd, hanem a márványtér és a polgármesteri hivatal között lévő utcát is.

„Kedden hivatalosan is elkezdődött a márványtér korszerűsítése és az Unirii utca sétálóutcává alakítása. A nagy beruházási projekt révén Zilah központja megújul, új arculatot kap. Felújítják a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti (1918. december 1. tér) és a prefektusi hivatal előtti utcát a polgármesteri hivatalig, valamint a Vigadó épülete előtti Wesselényi teret. A jelenlegi Unirii utca és Mihai Viteazul sugárút közötti gyalogos részt korszerűsítik, új térkövet helyeznek le, és napvédő, árnyékoló hálókat szerelnek fel. Nem utolsó sorban a Silvania Főgimnáziumhoz vezető bejárati udvart európai szabványoknak megfelelően modernizáljuk” – nyilatkozta az alpolgármester.

Ráfér a felújítás | Fotó: Kulcsár Mária

Az újonnan kialakított tereket új bútorzattal, padokkal, szemeteskukákkal, kerékpártárolókkal, ivókutakkal és szökőkutakkal látják el. A projekt keretében helyreállítják az angyalos kutat, korszerűsítik a közvilágítási hálózatokat, az esővíz-elvezetést, az elektronikus kommunikációs hálózatok infrastruktúráját, a zöldterületeket, és az új környezetbe illő fákat ültetnek.

A város egyik jelképe a zilahi óra, amely egykor a helybéliek találkozási pontja volt, a megszokott helyén marad – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki hozzátette, az Unirii utca sétálóutcává alakítása következtében több tíz parkoló megszűnik az intézmények, az iskola és a bevásárlóközpont körül, így a gépjármű-tulajdonosok a sugárút és a piac melletti parkolókat használhatják a jövőben. A felújítás európai alapokból történik, a munkálatok összértéke közel 21 millió lej.

Fazakas Miklós továbbá kiemelte, közel két éve tervezik már a korszerűsítést, a márványtér esztétikusabbá tételét, a teljes régi belvárosi tér átalakítását a Vigadó épülete, a városháza és a megyei könyvtár épülete között.

Látványterv

Az említett területeken kicserélik a térkövet, az új burkolat a környező épületekkel lesz összhangban. A jövőben a felújított téren – amelyet az új zöld környezet és a szökőkutak barátságosabbá tesznek – vásárokat és rendezvényeket tarthatnak.

Ugyanezt a célt szolgálják majd a széles terek, a Simion Bărnuţiu Általános Iskola mögötti „zsákutca” parkosítása. A Silvania Főgimnázium és a Szilágy Megyei Múzeum közötti udvar megfelelő helyszínt biztosíthat kulturális eseményeknek, szabadtéri filmvetítéseknek. A Wesselényi téren lévő, 19. század közepén épült angyalokkal díszített kút az eredeti tervek alapján visszakapja egykori formáját – tudtuk meg az alpolgármestertől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?