A hazai erdőállomány éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki

A romániai faipari vállalatok a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

A jelentés szerint a fakitermelésre rendelkezésre álló erdők éves növekedéséhez viszonyítva Romániában a kitermelés (beleértve a veszteségeket is) mintegy 44 százalékos.Illusztráció: Román Rendőrség

A PwC adatai szerint 2021-ben az erdészet és a faipar részesedése a román exportból 7 százalékos volt. Ehhez a legnagyobb mértékben a késztermékek (bútorok) járultak hozzá, amelyek az ágazat teljes kivitelének a 46 százalékát jelentették. A faexport 41,5 százaléka nyersfa, fűrészáru, rétegelt lemez és egyéb fatermék volt a múlt évben. A faipar részesedése a behozatalban 4 százalékos volt tavaly, Románia legfőképpen papírtermékeket importált.

A jelentés szerint Románia az európai rangsor végén áll az erdészet és a faipar GDP-hez való közvetlen hozzájárulása tekintetében. Ezeknek az ágazatoknak a részesedése a rangsor élén álló Lettország (5 százalék), Észtország (4,4) és Litvánia (4,3) bruttó nemzeti termékéből háromszor nagyobb, mint a Romániában az elmúlt öt évben jegyzett 1,59 és 1,75 százalék közötti arány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?