Az Erdők Nemzetközi Napja: a világ évente 10 millió hektár erdőt veszít, ami majdnem akkora, mint Izland

Az Erdők Nemzetközi Napját 2012-ben hozta létre az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Célja, hogy minden országot arra ösztönözzenek, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az erdők megóvására  helyi, nemzeti és nemzetközi szinten. Az idei évben a nap témája a fenntartható fejlődésre összpontosul, írja a sokszinuvidek.24.hu portál.

Az élet számos területe kapcsolódik az erdőkhöz, amelyek kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint hozzájárulnak a jelenlegi és a jövő generációinak jólétéhez.

Az erdők természetes szűrőként működnek, tiszta levegőt és vizet biztosítanak és a biológiai sokféleség megőrzői. Szerepük van az éghajlat szabályozásában, befolyásolják a csapadék minőségét, lehűtik a városi területeket és elnyelik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyharmadát. Mindemellett megélhetést, gyógyszerek alapanyagát, élelmet és menedéket biztosítanak.

Fotó: Unsplash

Az erdők adnak otthont a biológiai sokféleség mintegy 80 százalékának a szárazföldön, több mint 60 ezer fafajjal.  Világszerte csaknem 1,6 milliárd ember függ közvetlenül az erdőktől otthonteremtés, élelem, energia, gyógyszer és egyéb anyagi bevétel miatt. Az erdők döntő szerepet játszanak a szegénység enyhítésében és a fenntartható fejlődési célok elérésében. A fák és erdők közvetve segítenek abban, hogy biztonságos és tiszta ivóvízhez juthassunk.

A fák otthonunk építésében is fontos szerepet töltenek be, de bútoraink túlnyomó része is fából készül. A fák segíthetik a közösségek fejlődését és gyarapodását is, hiszen műanyagot helyettesíthetnek, illetve a ruhaiparban is szerepük van, ami által öltözeteink környezetkímélőbbek lesznek. Emellett a fa a nanotechnológia révén segíthet a gyógyulásban és új gyógymódok megtalálásában is.

Az egészséges erdők elengedhetetlenek az emberek és a bolygó számára, mégis a világ évente 10 millió hektár erdőt veszít, ami majdnem akkora, mint Izland. A globális erdőirtás riasztó ütemben folytatódik, hogy elősegítse a gazdasági fejlődést, ami káros a környezetre.

Az Erdők Nemzetközi Napjának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy újra elkötelezzük magunkat az egészséges erdők mellett, hogy kézzelfogható megoldásokkal vessünk véget az erdeinket veszélyeztető fenntarthatatlan fogyasztási és termelési mintáknak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?