A Szilágyságba érkező ukrajnai menekültek többsége csak rövid ideig marad

Csökken a Szilágyságba érkező, itt megszálló ukrajnai menekültek száma. Többségük csak egy-két napig marad, majd nyugat felé folytatja útját. A megyében töltött idő alatt a helyi panziók, szállodák vagy családok szolgáltatásait veszik igénybe, kevesen élnek az önkormányzatok által nyújtott lehetőségekkel.

Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere a Maszolnak elmondta, a helyi önkormányzat a Stadionului utca 5. szám alatt lévő, 20-30 személy befogadására alkalmas sportszállót és a Tudor Vladimirescu utcában lévő Mihai Viteazul Technológiai Gimnázium bentlakásának egy részét ajánlotta fel a háború elől menekülők számára, ugyanakkor a helyi művelődési ház egyik helyiségét is használhatnák, ha szükség lenne rá, de az érkezők többnyire már előre megbeszélt helyen, lefoglalt panziókban szállnak meg. Néhány helybéli a saját lakását is felajánlotta, hozzájuk adatbázis alapján, a helyi rendőrökön keresztül jutnak el a menekültek – ismertette az alpolgármester.

„Az elmúlt napokban 230 személy érkezett Ukrajnából, többnyire Kijevből, Odesszából és Harkivból, közülük közel 200-an a helyi szállodák szolgáltatásait vették igénybe egy-két napig, többnyire bérmentve. A többiek az általunk és a családok által felajánlott helyekre mentek, és mint mondták, egyelőre itt maradnak, de vissza akarnak térni hazájukba” – nyilatkozta az alpolgármester, aki arra szólította fel a helybélieket, hogy ha szállást kereső menekültekről értesülnek, hívják fel a helyi rendőrség által megadott telefonszámok egyikét (0260–610178, 0734–777801), adják meg a menekültek elérhetőségét, hogy segíthessenek a bajbajutottakon.

Illusztráció: Agerpres

Szilágysomlyón több mint 50 személy szállt meg az elmúlt hetekben, az önkormányzat a 70 férőhelyes mezőgazdasági líceum bentlakását ajánlotta fel számukra, de a városba érkezők a családok és a bükki apácák segítségét vették igénybe. Szabó Ernő városgazda elmondta, az angolul beszélők csak néhány napot maradnak, majd elutaznak külföldre az ott élő rokonokhoz. Azok, akik maradnak, segítségre, ellátásra szorulnak, sőt orvosi ellátást is igényelnek. Egy egészségügyi asszisztens rendszeresen meglátogatja az itt maradottakat, felméri állapotukat, és ha szükséges, gyógyszerrel is ellátja őket.

Zsibón a botanikus kert kilencszobás ingatlanjában biztosítanak szállást az érkezőknek, nagy menekülthullám esetén a stadionban mobil egységeket állítanának fel – ismertette Sárközi Pál városgazda.

Szilágyperecsen is felkészült a menekültek fogadására, Boncidai Csaba polgármester elmondta, az ukrán állampolgárok igénybe vehetik a helyi szállodát, szükség esetén a sporttermet és a spotbázist is szálláshellyé lehetne alakítani. Jelenleg 21 menekültnek biztosítanak élelmet és szállást, egy részük a községközpontban, 13-an pedig egy helybéli lakos bükki nyaralójában vannak elszállásolva. A polgármester kiemelte, a béke és a párbeszéd híve, és mindkét félnek arra kellene törekednie, hogy mihamarabb kedvező megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

Dari Tamás prefektus elmondta, mivel Szilágy megye nem szomszédos Ukrajnával, „második sorrendbeli” megyének számít. Belügyminisztériumi rendelet alapján azt követően vesznek át nagyszámú menekültet, miután az országhatármenti megyék ellátó egységei 75 százalékban megtelnek, de ez egyelőre nem valószínű, hogy bekövetkezik. Ők viszont mindenre felkészültek, ha tömegesen, vonattal érkeznének menekültek, akkor négy óra alatt közel 200 személynek tudnának szállást biztosítani a sarmasági kultúrotthonban és a szurdoki sportcsarnokban.

Dari Tamás prefektus és Fazakas Miklós zilahi alpolgármester | Fotó: Kulcsár Mária

A Cento tömegközlekedési vállalat is felajánlotta segítségét, szükség esetén igénybe lehet venni autóbuszaikat, és a menekülteket a zilahi sportszállóban, valamint négy iskola: a zilahi Mihai Viteazul Középiskola, az API (20 hely), a zilahi Voievod Gelu Középiskola (100 hely) és a szilágysomlyói Ioan Ossian Szakközépiskola bentlakásában lehet elszállásolni. Az eddigi átutazók elsősorban magánszemélyeknél vagy meghirdetett szálláshelyeken szálltak meg, hivatalos bejelentkezés nélkül.

Minden hónap első három munkanapjának valamelyikén anyagi támogatást – étkeztetésért 20 lejt, elszállásolásért 50 lejt – kérhetnek a helyi önkormányzatnál a szállást nyújtó magánszemélyek, bejelentve az előző hónapban elhelyezett személyek számát, nevét, a települést, ahonnan az illető érkezett, valamint a szállás időtartamát. Románia területére jogszerűen belépő külföldi egyén, valamint az őt befogadó személy köteles a beutazástól, illetve a fogadás időpontjától számított három napon belül értesíteni a helyi rendőrséget. Azok a magánszemélyek, akik szállást biztosítanának az ukrajnai menekülteknek EZEN a honlapon jelezhetik szándékukat, akik adományoznának, EZEN az oldalon jelentkezhetnek – ismertette Dari Tamás prefektus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?