A Petőfi-emlékévhez kapcsolódik idén az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás

Szeptember végén rajtol az 500 kilométeres Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amely idén a véradás és adománygyűjtés mellett kiegészül a kultúrával is. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévében az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtol szeptember 20-án, és Koltón, a Teleki-kastélynál ér véget szeptember 25-én. A célba érkezést szentmise és több órás élményprogram követi, ugyanakkor a Teleki-kastélyt is megmutatják a gyermekotthonok lakóinak.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány létrehozója, az esemény ötletgazdája és önkéntes szervezője elmondta, 2015 óta szervezik meg a rendezvényt, először Böjte Csabát kereste meg az ötlettel, és az első esemény alkalmával Déváról futottak el Budapestig öt nap alatt. Ez akkor annyira jól sikerült, hogy azóta is rendszeresen megszervezik minden évben. Mint elmondta, négy éven keresztül Kárpátalja felé vették az irányt, hiszen a „kárpátaljai magyarok nélkülöznek a legjobban”, és ott gyűjtöttek két kárpátaljai gyermekotthon számára.

Fotó: Gui Angéla személyes archívuma

Tavaly ismét Erdély volt a cél, a magyarfülpösi szórványkollégiumba futottak el Budapestről, a célba érkezést követően pedig sporttábort szerveztek a szórványkollégium gyermekei számára. „Idén szintén Erdély a cél, s míg a korábbi években véradással kötöttük egybe a jótékonyságot, idén ez kiegészül a kultúrával is, hiszen Petőfi Sándor emlékévét ünnepeljük, ezért most a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtolunk el, és Koltón érünk célba, ahol a mézesheteit töltötte” – magyarázta Gui Angéla.

Böjte Csaba több gyermekotthonába is elfutnak

A távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány felkért ultrafutói teljesítik, hozzájuk lehet majd minden nap két-három ponton csatlakozni. Az útvonal a következő: Kiskőrös – Orosháza – Gyula – Nagyszalonta – Nagyvárad – Székelyhíd – Nagykároly – Erdőd – Koltó.

A jótékonysági futás útvonalán, három helyszínen, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán szerveznek véradó napokat, hiszen az esemény ötletgazdája szerint a véradásnak van lelki, kimondatlan üzenete is: „aki vért ad, mindegy, hogy hol él a világon, abból ad, ami neki a legdrágább, úgy, hogy nem tudja, hogy azzal kinek az életét menti meg”.

Gui Angéla személyes archívuma

A magyar–román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába is elfutnak a rendezvény ultrafutói, akik a nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek. Csaba testvér nehéz sorsú gyermekei sporteszközöket és egy-egy új sportcipőt kapnak, mert az esemény szervezői „hisznek abban, hogy az edzőcipők a lelki megküzdés útját is tapossák”. Giu Angéla elmesélte, amikor elkezdték az eseményt tervezni, már találkoztak a gyermekotthonok lakóival, akiknek a lábméretét már le is vették, és a cipők nagy része is összegyűlt már.

200-250 fős ünnepség lesz Koltón

Székelyhídtól a futók Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontját érintik, az utolsó állomáson, Koltón pedig 200-250 gyermekotthonban élő és nehéz sorsú gyermek várja majd a célba érkezőket. „Koltón sok gyermek fog minket várni, a nagyszalontai, a nagyváradi, a gálospetri, a székelyhídi gyermekek lefutják velünk az utolsó pár száz métert, vagy akár több kilométert, ugyanakkor a magyarfülpösi gyermekek, a két kárpátaljai gyermekotthonok lakói is oda érkeznek. Ezen kívül Herczegh Anita is Koltóra érkezik, az általa alapított Regőczi István Alapítvány keretében hoz el gyerekeket” – mondta Gui Angéla, hozzátéve, hogy Koltón majd a nemrég felújított Teleki-kastélyba is elvisznek mindenkit.

A szervezők tervei szerint ugyanakkor az utolsó állomáson lesz népi játszóház is, rengeteg programmal: lesz táncház, lovas körhinta, csigafuttató, lengőteke, patkódobálás, kötéldobálás, csengős ügyességi koordinációs játékok, hordólovaglás, egyensúlyozós játékok, csutkavár építés, terményválogató, gólyaláb, mocsaras lépegető, teknő horgászat, óriás csúzli és arcfestés, kézműves foglalkozás, valamint sportprogramok is. Emellett a nagybányai cserkészek is kimennek a helyszínre, és középkori haditábort hoznak létre.

Fotó: Gui Angéla

„Ezeknek a futásoknak, ha 200-300 métert fut le egy óvodás, lehet, hogy valaki azt mondja, nincs sportértéke, de nagyon sok más értéke van, mert egy csodálatos élményhez tudnak csatlakozni a gyerekek, egy 500 kilométeres távhoz, amit még felnőttek számára is elképzelhetetlen lefutni. Nagyon sok olyan középiskolással vagyok kapcsolatban, akik az első kilométert négy-öt évvel ezelőtt futották le velünk, és az akkora élmény volt számukra, hogy azóta elkezdtek rendszeresen sportolni, ami pedig nagyon jó nem csak a testek, hanem a léleknek is” – vélte Gui Angéla.

Az eseményről további részleteket a weboldalon vagy a Facebook-eseménynél lehet találni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?