banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nyolcadszor szerveznek Katalin-napi jótékonysági gyűjtést a csíki vállalkozók

Nyolcadik alkalommal szervez jótékonysági adománygyűjtő akciót Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa a Csíki Vállalkozók Egyesületével karöltve. A Katalin-napi kezdeményezéssel ebben az évben a Romániai Nemlátók Szövetsége csíkszeredai fiókját és az AutHelp Egyesületet kívánják támogatni a kezdeményezők. Csütörtökön indul az akció.

Nyolcadik éve tart hagyományos Katalin-napi jótékonysági gyűjtést a csíkszeredai vállalkozókat tömörítő Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. Ahogy az elmúlt évben, így idén sem tudnak bált, tartani, ahogy az első négy alkalommal ez történt, hanem online formában gyűjtik az adományokat egészen év végéig. A csütörtökön kezdődő akció részleteiről Tóth László főkonzul és Márk-Csucsi Róbert, a CSVE elnöke számolt be a sajtó képviselőinek szerdán.

„A legfontosabb cél az, hogy így év vége felé közeledve felhívjuk a figyelmet arra, hogy élnek közöttünk Csíkszeredában, illetve a város közvetlen szomszédságában olyan emberek, szervezetek, intézmények, akik segítségre szorulnak azoktól, akik megtehetik, hogy segítséget nyújtsanak” – emelte ki Tóth László. Hozzátette: elsősorban a vállalkozókat szólítják meg.Tóth László és Márk-Csucsi Róbert | Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Míg az első években egy bál keretében zajlott az adománygyűjtés, tavaly és idén sem tudják ezt megszervezni a koronavírus-járvány miatt. Ennek ellenére az elmúlt évben is megszervezték a jótékonysági akciót, ami nagyon sikeresnek bizonyult – emelte ki Tóth László. „Az egész akció történetében tavaly gyűlt össze a legtöbb pénz annak ellenére, hogy személyes jelenléttel nem lehetett megtartani az adománygyűjtést” – mutatott rá a főkonzul. Hozzáfűzte: a jelenlegi helyzetben, amit a pandémia okoz, még nagyobb szükség van hasonló kezdeményezésekre, hiszen az egész társadalmat nagy kihívás elé állítja a jelenlegi helyzet.

Ebben az évben két szociális szervezetet kívánnak támogatni a kezdeményezők, tudtuk meg. Az egyik a Romániai Nemlátó Szövetség csíkszeredai fiókja, a másik pedig az AutHelp Egyesület.

Tóth László kiemelte: ahogy az előző években, idén is szerves részét képezi az adománygyűjtésnek egy árverés, amely során különböző értékes, illetve szimbolikus értékkel bíró tárgyra lehet majd licitálni. „Magyarországi borcsomagokat, Hollóházi porcelánt, sporteszközöket, könyvcsomagot ajánlottunk fel. Az ezek után befolyt összeget pedig abba az alapba fogjuk tenni, amellyel a két egyesületet támogatjuk” – emelte ki. Ezen kívül 9 képzőművész ajánlotta fel egy-egy munkáját az árverés céljára. A főkonzul hozzátette: a kezdeményezés célja az adománygyűjtésen túl az is, hogy találkozási pontot biztosítson a csíkszeredai, csíkszéki vállalkozóknak

Márk-Csucsi Róbert CSVE-elnök hangsúlyozta: az esemény a jótékonysági célokon túl elsősorban az emberek közötti bizalmat kívánja erősíteni. A vállalkozó felidézte, hogy az előző évben lezajlott jótékonysági akció nagyon sikeres volt, közel 100 ezer lejt tudtak összegyűjteni. Az elmúlt évben a cél az volt, hogy az online oktatásban érdekelt pedagógusok és diákok munkáját tudják segíteni.

„Mintegy száz diák egyéni internet-költségeit tudtuk átvállalni, ugyanakkor öt oktatási intézményt támogattunk azáltal, hogy felújítottuk vagy kialakítottuk az iskolákban a WiFi-hálózatot. Összesen 2500 diákot és több száz pedagógust értünk el” – elevenítette fel Márk-Csucsi Róbert. Hozzátette: a kitűzött cél 60 ezer lej összegyűjtése. Ebből az összegből szeretnének speciális eszközöket, szoftvereket vásárolni, amelyek az egyesületek tagjainak mindennapjait segítik.

Az akció csütörtökön indul, a felajánlott tárgyakra egészen év végéig lehet licitálni – hangsúlyozta Márk-Csucsi Róbert. Az árverés az online térben zajlik majd, és a főkonzulátus, valamint a CSVE közösségi oldalain lesz követhető. Szintén az ezeken a felületeken közzétett számlaszámra várják majd további pénzadományok érkezését az aukciótól függetlenül – mondta el Márk-Csucsi Róbert a Maszol érdeklődésére.

„A tavalyi tapasztalatok alapján kijelenthetem, hogy a liciten túl rengeteg cég egyéni támogatásban részesítette ezt a programot. A Katalin-napi adománygyűjtésnek van egy külön számlaszáma, amit nyilvánossá teszünk és a licittől függetlenül, ahogyan tavaly is történt, mindenki ide küldheti a felajánlását” – részletezte az elnök.

Márk-Csucsi Róbert megosztotta még, hogy két film is készült az akció kapcsán, amelyet hamarosan bemutatnak. Az egyik az előző évi jótékonysági program lezárásáról szól, a másik pedig a két idén támogatni kívánt szervezet képviselője mutatja be az egyesületeket, és mondja el, hogy mire szeretnék felhasználni az adományokat.

(Borítókép: archív | Csíki Vállalkozók Egyesülete)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?