Alkotmányossági kifogást emelt az ellenzék a Btk-módosítások ellen

Alkotmányossági kifogást emelt csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításai ellen.

Az indítvány aláírói szerint a törvény teljes egészében alkotmányellenes, mivel elfogadásakor a parlament több pontban is megsértette az alaptörvényt.

A PNL, az USR és a PMP képviselői kérik a taláros testülettől, hogy mielőtt döntést hoz indítványukkal kapcsolatban, kérjen állásfoglalást az Emberi Jogok Európai Bíróságától azzal kapcsolatban, hogy a parlament által elfogadott törvény előírásai összhangban vannak-e az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, illetve az EU Alapjogi Chartájában foglaltakkal.

Az aláírók indítványukban hivatkoznak többek között a Korrupcióellenes Államok Csoportjának (GRECO) állásfoglalására, amely szerint az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság által javasolt, az ártatlanság vélelmével kapcsolatos Btk.-módosítások túllépnek az erről szóló uniós irányelv céljain, és aggodalomra adnak okot mind belföldön, mind más államokban a kölcsönös jogsegély elvére vagy a korrupció elleni küzdelemre gyakorolt esetleges negatív hatásuk miatt.

Az ellenzék szerint a Btk. módosításainak elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve is, a tervezetről első házként döntő szenátusnak ugyanis nem állt módjában megvitatni azokat a módosításokat, amelyeket utólag iktatott a tervezetbe az arról döntő kamaraként szavazó képviselőház.

Emellett azt is kifogásolja a három ellenzéki alakulat, hogy a parlament előzetes hatástanulmány hiányában fogadta el a módosításokat, ugyanakkor felsorolnak több cikkelyt, amelyek – állítják az aláírók – ösztönzik a korrupciót, és sebezhetővé teszik a három (törvényhozói, végrehajtó és bírói) államhatalmi ágat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?