banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A tanügyminiszter menesztését kéri a BBTE vezetősége

Valentin Popa tanügyminiszter tisztségből való menesztését kéri a kormányfőtől és a kormánytól a Babeş–Bolyai Tudományegyetem vezetősége. Az erre vonatkozó nyílt levelet hétfőn az Agerpreshez is eljuttatta a kolozsvári székhelyű felsőoktatási intézmény.

A levél értelmében nem lát párbeszédre alkalmas partnert a BBTE vezetősége Valentin Popa személyében. Az aláírók véleménye szerint az egyetem értékrendje és a romániai társadalommal szembeni vállalásai összeegyeztethetetlenek a miniszter értékrendjével. 

A BBTE vezetősége felidézi, hogy miután a szaktárca lecsökkentette a 2018-2019-es tanévre előirányzott tandíjmentes helyeket az ország legrangosabb egyetemein, különböző módokon – hivatalos és nyílt levelekben, japánsztrájkkal – próbálták elérni, hogy a minisztérium elálljon szándékától, sikertelenül.

„Következésképpen tartozunk azzal a romániai társadalomnak, hogy nyilvánosan kérjük a tanügyminiszter úr leváltását” – összegeznek a levél aláírói, akik szerint a tárca intézkedése hosszú távon rontja a romániai akadémiai szféra versenyképességét és közvetve negatív kihatással van az ország fejlődésére is. 

(Címlapfotó forrása: Mediafax)

Kapcsolódók

Kimaradt?