FRISSÍTVE: Japánsztrájkba kezdtek a BBTE-s diákok, más hallgatók is csatlakoztak

FRISSÍTVE: A japánsztrájkot szimbolizáló fehér karszalaggal és flashmobbal fejezte ki tiltakozását a kolozsvári székhelyű Babeş–Bolyai Tudományegyetem több tucat diákja azon tanügyminisztériumi döntés ellen, amely szerint az ország több egyetemén csökkentik jövő tanévtől a tandíjmentes helyeket, köztük a BBTE-n is. FRISSÍTÉS: A Temesvári Nyugati Egyetem hallgatói is csatlakoztak. 

Az egyetemi hallgatók a BBTE főépülete előtt gyülekeztek, majd végigvonultak az egyetem folyosóin és belső udvarán. Andrei Tecsi diákprefektus úgy nyilatkozott, az akciót a szaktárcának az egyetemi helyek csökkentésére vonatkozó döntése indokolja.

A diákprefektus felidézte, hogy a minisztériumi döntés nyilvánosságra kerülése után levelet küldtek a tárcavezetőnek, de a tanügyminiszter keddi válasza nem keltett bennük bizalmat, mivel továbbra sem derült fény arra, milyen elv alapján osztották szét a helyeket. Amennyiben a BBTE nem kapja vissza azokat a helyeket, amelyektől a szaktárca döntése megfosztotta, hiány keletkezik az intézmény költségvetésében, és ezt a diákok is meg fogják érezni - mondta Tecsi.

A kolozsvári székhelyű egyetem diákjai úgy vélik, hogy a tandíjmentes helyek elosztása átlátható, előre megszabott és koherens módszertan alapján kell hogy megtörténjen. Követelik, hogy a tanügyi tárca tegye nyilvánossá azt az algoritmust, amely alapján kiszámolták a BBTE-nek juttatott államilag támogatott helyeket.

Szerintük a minisztérium ezen lépése elbátortalanítja és más, kevésbé színvonalas egyetemek felé irányítja a vidéken érettségizett fiatalokat, akiknek így romlanak majd a munkaerőpiaci esélyeik.

A BBTE diákjai péntekig tervezik viselni a japánsztrájkot jelentő fehér karszalagokat. Az egyetem vezetősége nyílt levelet küldött Viorica Dăncilă kormányfőnek, amelyben kérik, hogy az illetékes minisztérium vonja vissza a tandíjmentes helyek csökkentésére vonatkozó döntését.

Mint ismert, a tanügyminisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a bukaresti közgazdasági egyetem számára. A BBTE-n például így a jövő tanévben 29-cel kevesebb hely jut az alapképzésen, 200-zal a mesterképzésen és 48-cal a doktori képzésen. Eközben olyan egyetemek kaptak tandíjmentes doktori és mesteris helyeket, mint a suceava-i egyetem, ahol korábban Valentin Popa tanügyminiszter rektori tisztséget töltött be.

FRISSÍTÉS: Japánsztrájkba lépnek a Temesvári Nyugati Egyetem hallgatói, hogy kifejezzék szolidaritásukat mindazon diáktársaikkal szemben, akik a tandíjmentes egyetemi helyek számának csökkentése miatt tiltakoznak. 

Ovidiu-Marian Boldor, a Temesvári Nyugati Egyetem (UVT) diákszervezetének elnöke szerdán közölte a szervezet honlapján, hogy a hallgatók japánsztrájkba kezdenek, így fejezve ki szolidaritásukat az Universitaria egyetemi szövetség tagintézményeivel: a Bukaresti Egyetemmel, a Bukaresti Gazdaságtudományi Akadémiával, a kolozsvári székhelyű Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel és a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemmel, miután a tanügyminisztérium az államilag támogatott helyek csökkentéséről döntött ezen intézmények esetében. 

Ovidiu-Marian Boldor szerint tragikus, hogy Románia legjobb egyetemeit teljesen átláthatatlan kritériumok alapján megfosztják egyes helyeitől, úgy, hogy a diákok semmiféle magyarázatot nem kaptak erre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?