banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Eltemették Doina Corneát

Több százan vettek végső búcsút az Egyetemiek Házában a romániai antikommunista mozgalom egyik legismertebb alakjától, Doina Corneától. A 88 évesen elhunyt egykori aktivistát a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra. 

Doina Cornea temetésén több mint 400 személy vett részt, köztük Emil Constantinescu volt államfő, Tőkés László EP-képviselő, Gabriel Liiceanu filozófus, Marius Oprea történész, Eckstein-Kovács Péter volt szenátor, Smaranda Enache emberjogi aktivista, Vákár István megyei tanácselnök-helyettes, Györke Zoltán alprefektus, Ana Blandiana költő és az akadémiai szféra számos képviselője.

Emil Constantinescu kifejtette: Doina Cornea életével olyan erkölcsi példaképet állított, amelyre társadalmunknak szüksége volna, hiszen a romániai társadalom jelenleg hamis értékeket követ és teljes morális válságban van, az ország legújabb kori történelme pedig hazugságokkal és manipulációkkal van tele. 

Az egykori aktivista koporsóját az Egyetemiek Házában ravatalozták fel, a temetésre az államfő és a kormány is küldött gyászkoszorút. A szertartás alatt a 4-es gyalogsági zászlóalj katonái álltak díszőrséget. A temetési misét Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görög-katolikus püspök celebrálta. 

Doina Corneát a Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol katonai díszlövésekkel búcsúztak az antikommunista ellenállás egyik legismertebb személyiségétől. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?