Így kell büntetlenül ellopni másfél millió euró értékű dák kincset

Közel másfél millió euró értékben lopott el dák kincseket a sarmizegetuzai lelőhelyről tíz román és külföldi állampolgár, de felmentették őket. Az indoklás szerint a bűncselekményeik elévültek.

A felmentésről szóló jogerős ítéletet pénteken hozta a Fehér megyei táblabíróság – számolt be szombaton a Digi24. A tíz évvel ezelőtt kezdődött bűnvádi perben hat román, két szerb, egy brit és egy francia állampolgárt állítottak bíróság elé.

Az ügyészség szerint a tíz kincsvadász fémdetektorok segítésével 1,4 millió euró értékű dák aranykarkötőt lopott el 1997-ben a Sarmizegetusa Regia régészeti lelőhelyről. Az értékes kincseket a nemzetközi feketepiacon értesítették. A vád szerint bűnszervezetbe tömörülve megkárosították a román kulturális örökséget.

Három évvel ezelőtt a dévai bíróság egy kivételével az összes vádlottat kettő és hat év közötti letöltendő börtönbüntetésre és az okozott kár megtérítésére ítélte. Pénteken azonban a táblabíróság megállapította, hogy a bűncselekmények elévültek, s mindössze egyik vádlottat ítélte el jogerősen három év felfüggesztett börtönre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?