Átadta a dák kincseket a rendőrségnek egy moldovai férfi

Több mint 300 darab dák érmét és 40 darab érmetöredéket talált a hétvégén egy Suceava megyei férfi – számolt be csütörtökön a román sajtó.

A 37 éves Paul Croitoriu Pârteştii de Sus és Cacica települések közötti útszakasz mentén fémdetektor segítségével bukkant az ezüst érmékre – írja az adevarul.ro.

A férfi, aki történelem rajongónak tartja magát, átadta az összesen másfél kilogrammos érméket a rendőrségnek. Paul Croitoriu elmondása szerint azért nem tartotta meg az értékes leleteket, mert nem kincsvadász és példát szeretne mutatni fiának.

A Suceava megyei művelődési igazgatóság elemzése szerint az ezüst érmék i.e III. századi görög érmék dák reprodukciói. A legtöbb közülük II. Fülöp makedón király által veretett görög drachma imitációja. A művelődési igazgatóság egyik tanácsadója, Viorel Blănaru elmondta, az érméket restaurálják, majd a megyei történelmi múzeumba kerülnek.

A törvény szerint megtalálója az érmék összértékének 10-11 százalékát kaphatja meg jutalomként. Szakemberek szerint a feketepiacon akár 150 ezer eurót is kaphatott volna értük Paul Croitoriu.

Kimaradt?