Johannis: Mihály király egész életét nemzetének szentelte

Klaus Johannis államfő azt írta szerdán a Peleş-kastélyban kihelyezett részvétnyilvánító könyvbe, hogy Mihály király egész életét nemzetének szentelte, alakja a szabadságért vívott harc szimbólumaként marad meg a román nép kollektív emlékezetében.

"A néhai I. Mihály király egy nehéz periódusban hazafiként, bátran és becsülettel képviselte az országot. Mihály király egész életét nemzetének szentelte, önfeláldozóan, méltósággal és felelősséggel szolgálta szülőhazáját. A románok szerették és tisztelték, és meg vagyok győződve arról, hogy alakja a szabadságért vívott harc szimbólumaként marad meg a nép kollektív emlékezetében" - írta az államfő, aki szerdán lerótta tiszteletét a múlt héten elhunyt uralkodó ravatalánál.

A koporsó Mihály király holttestével szerdán délelőtt érkezett Bukarestbe, a Henri Coandă repülőtérre, majd autón Sinaiára szállították, ahol a Peleş-kastély dísztermében ravatalozták fel. Itt szerdán 14 és 18 óra között leróhatják kegyeletüket az elhunyt előtt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió és a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői. 

Mihai Tudose kormányfő azt nyilatkozta szerdán, hogy Mihály király a méltóság szimbólumaként marad meg a román nép emlékezetében. "Őfelsége tudta, hogy Romániának a szabad és demokratikus államok sorában van a helye, és évtizedekig ennek érdekében dolgozott. Isten nyugtassa" - írta Facebook-bejegyzésében Mihai Tudose. A miniszterelnök Marcel Ciolacu és Paul Stănescu kormányfőhelyettessel, valamint a kabinet több tagjával együtt lerótta tiszteletét Mihály király ravatalánál. 

Ezt követően a Peleş-kastélyból a bukaresti királyi palotába szállítják a koporsót, és a trónteremben ravatalozzák fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét az elhunyt király előtt. Erre szerdán 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön és pénteken 8 és 22 óra között lesz lehetőség.

December 16-án, szombaton 10 óra 30 perctől rövid vallásos szertartásra kerül sor a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor vallásos és katonai ceremóniát tartanak a királyi palota előtti téren. Ezt követően a koporsót a pátriárkátus székesegyházába viszik, ahol 12 óra 30 perc és 14 óra között zajlik majd temetési szertartás. 

Szombaton 14: 40-kor a királyi vonat elindul a Băneasa vasúti pályaudvarról Curtea de Argeşre, ahol örök nyugalomra helyezik az utolsó román királyt. A Curtea de Argeş-i új katedrális a temetés után hét napig nem lesz látogatható. 

Kapcsolódók

Kimaradt?