Margit hercegnő jelenlétében emlékezett Mihály királyra a parlament

Az elkövetkezőkben is Románia érdekeit fogja szolgálni, munkáját a román nép szolgálatába állítja - mondta Margit hercegnő, a román korona őre a parlament két házának I. Mihály volt román király emlékére tartott együttes ülésén. 

„A királyi ház - az állami intézményekkel karöltve - az elkövetkezőkben is megtesz mindent Romániának az Európai Unión és a NATO-n belüli fejlődése érdekében. A király mindig azt vallotta, hogy kötelességünk szervesen hozzájárulni e törekvésekhez. A román közösségek erősítését célzó és a karitatív tevékenységeken túlmenően családom és jómagam segíteni fogjuk az állami intézményeket Románia igazi arcának népszerűsítésében és az ország érdekeinek nemzetközi szinten való képviseletében” - fogalmazott beszédében Margit hercegnő.
A román korona őrzője rámutatott, a világ országainak tudniuk kell mindarról, amit Románia modern államként megvalósított az elmúlt 150 esztendőben, aztán az 1918-as egyesülés óta eltelt években, illetve a kommunista rendszer bukása óta. 

„Apám jósága és könyörületessége a múlt század minden rosszát legyőzte. A történelem nehéz időszakában bölcsessége biztosította identitásunk folytonosságát. A román nép akkor is világító fáklyaként tekintett rá, amikor az országtól távol élt. Csaknem egy évszázadon át része volt a román állam szövetének. A szüleim szívében mindig ott volt a 'holnap'. Arra a 'holnapra' gondolva köszönetet mondok önöknek a máért” - zárta a plénum előtt tartott beszédét Margit hercegnő.

Johannis: Romániának kötelessége megvédeni I. Mihály király hagyatékát

Romániának kötelessége megvédeni volt uralkodója, I. Mihály király hagyatékát, stabil, méltóságteljes, megbecsült országként biztosítani polgárainak szabadságát és jólétét, olyan jogállamként, ahol senki sem áll a törvények felett - hangoztatta Klaus Johannis az ünnepélyes megemlékezésen.

A köztársasági elnök szerint az ország utolsó királya a román nép emlékezetében igazi államférfiként marad meg, aki 1944-ben szembeszállt a zsarnoksággal, több éven keresztül bátran ellenállt az ország kommunisták általi kisajátításának, száműzetése idején a szabad Románia újjászületésének reményét jelképezte egykori alattvalói számára, a kommunista diktatúra bukása után pedig Románia európai és euroatlanti integrációjának szolgálatába állt.

A megemlékezésen a kétkamarás parlament házelnökei, a miniszterelnök és a román ortodox egyház pátriárkája méltatta a volt uralkodó történelmi szerepét.

A svájci rezidenciáján elhunyt volt uralkodó hamvait szerdán viszik Romániába, temetésére szombaton kerül sor. A román ortodox egyház bejelentette, hogy - több európai uralkodóház képviselője mellett - biztosra jelezte részvételét a temetésen Károly herceg, brit trónörökös, akit rokoni szálak fűznek a román királyi családhoz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?