Országos rendszert javasol a három év alatti gyermekek fejlesztésére Csép Éva Andrea

Országos rendszer kialakítása lenne a megoldás a gyermekkori fejlődési rendellenességek orvoslására, mondta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője egy csíkszeredai szakmai találkozón, olvasható az RMDSZ közleményében.

„A korai fejlesztés egészségügyi és szociális vonatkozású kérdés is, ezért nagyon fontos, hogy Romániában konkrét helyet és finanszírozást kapjon ez a terület. Minden gyermeknek joga van a korai fejlesztéshez, ez a szolgáltatás pedig elérhető kell legyen minden család számára” − hangsúlyozta a képviselő Csíkszeredában a Kerekasztal megbeszélés a koragyermekkori intervencióért címmel tartott szakmai találkozón, amelyet a Prosperitas Vitae Egyesület szervezett.Évek óta civil szervezetek végzik, pályázati támogatásokból finanszírozva azokat a rehabilitációs tevékenységeket, amelyek orvosolhatják az időben felfedezett fejlődési rendellenességeket. Számos szociálpedagógus, gyógytornász, pszichológus végzi ezt a munkát, mégis más európai országokhoz képest sereghajtó Románia, magyarázta el Sógor Enikő, a kerekasztal beszélgetés kezdeményezője. Elmondta, nagyon fontos lenne eljutni a civil kezdeményezésektől az államilag támogatott korai intervenciós hálózat megteremtéséhez.   

Csép Éva Andrea szerint a törvényhozás szintjén is fontos lenne foglalkozni a kérdéssel, ugyanis a korai fejlesztés hosszú távú befektetés, amely egy egységes országos rendszer kialakításával biztosítaná az egészséges társadalom kialakulását.

A képviselő arról biztosította a jelenlévőket, hogy jövő héten hivatalos kérdéssel fordul az egészségügyi és munkaügyi miniszterhez, választ várva arra, hogy Romániában miért nem működnek intézményi szinten korai fejlesztő programok, amelyek a nulla és három év közötti gyerekek rehabilitációját szolgálják.

A kerekasztal megbeszélésen jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, valamint szakemberek, megyei intézmények vezetői, szülők és civil szervezetek képviselői gyűltek össze azzal a céllal, hogy konkrét megoldási javaslatok szülessenek a korai fejlesztés rendszer hiányának orvoslására.

Kapcsolódók

Kimaradt?