Sokat tett a székelyföldi gyerekekért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Hargita megyei egészségügy sokat köszönhet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgáltnak. Most a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ, valamint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ortopédia osztálya számára történtek fontos előrelépések az 1991-ben kezdődött kapcsolatnak köszönhetően.

Több mint 25 évre nyúlik vissza az együttműködés a Hargita megyei egészségügy és a Magyarországon, dr. Edvi Péter által alapított Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat között. A szervezet évente két alkalommal, minden májusban és októberben ellátogat önkéntes orvosaival a Székelyföldre, hogy az ottani gyermekek körében szűrővizsgálatokat végezzenek.

Ezen kívül nőgyógyászati szűrésre is lehetőséget biztosítanak. Idén október második hetén csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-neurológus, fogorvosok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemész, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, gyermek-aneszteziológus, kézsebész, mentőápolók és szakorvosjelöltek vizsgálják a gyermekeket.

Tavaly a szervezet önkéntesei több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeként 68 gyermek magyarországi műtétjére, kivizsgálására, gyógykezelésére került sor és 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Ugyanakkor közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél két megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra, amely műtéti beavatkozást tett szükségessé, 48 esetben gyógyszeres terápiát írtak elő az orvosok.

Jelentős támogatás

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által nyújtott egyik legjelentősebb segítség több mint 10 évvel ezelőtt érkezett: megalapították a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központot, amelyet a Prosperitas Vitae Egyesület működtet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében. Romániában egyébként ez az egyetlen korai fejlesztést végző, állami berkekben működő intézmény.

Az elmúlt években sok mozgási és mentális rendellenességgel küszködő gyermek állapotán javítottak. A gyermekmentő szolgálatnak köszönhetően most újabb jelentős támogatásban részesülnek 11,5 millió forinttal, valamint 6 segítő szakember alkalmazásával a következő 12 hónapra.

„Ez a pénzösszeg visszaosztva minden alkalmazottnak havi 1400 lejes nettó juttatást, valamint ezek járulékait fedezi. Ezt az összeget a Prosperitas Vitae Egyesület minden hónapban kipótolja havi 600 lejjel, hogy valamilyen szinten versenyképes fizetést tudjunk biztosítani az új alkalmazottaknak. Így az elkövetkező egy évre az egyesület plusz költsége 9500 lej, amely pénzösszegeket különböző támogatásokból és projektekből szeretnénk előteremteni” – tájékoztatott Sógor Enikő, az egyesület elnöke.

Eddig havonta 18 gyermek fejlesztését látta el a központ. A hat új szakember bevonása még 72 gyermek ellátását teszi lehetővé. Október 10-ig sikerült alkalmazni egy teljes normás pszichológust, három gyógypedagógust és egy gyógytornászt, januártól átvesznek valakit a kórházi alkalmazottak közül, akinek a munkahelye megszűnne januárban. Ugyanakkor még folyamatban van vagy egy teljes normás vagy két félnormás gyógytornász alkalmazása is.

A korai fejlesztés előnyei

A korai fejlesztés és a kora gyermekkori intervenció lényege  megelőzni a fejlődési zavarokat, illetve minél hamarabb segítséget nyújtani azoknak a gyermekeknek és családjaiknak,  akik fejlődési zavarral vagy bármilyen betegséggel, nehézséggel küzdenek. A kora gyermekkor egy soha vissza nem térő alkalom a minél egészségesebb fejlődés és a sikeres felnőttkor megalapozásához. A 0-tól 5-7 éves korig terjedő időszakban fokozottan és költséghatékonyan  korrigálható, regenerálható, fejleszthető  az idegrendszer és ezáltal az egész szervezet.

„Az új alkalmazottaknak köszönhetően jelentősen megnő az intézményünk kapacitása: több gyermeknek lesz lehetősége hozzánk járni , ugyanakkor a halmozottan sérült gyermekek komplexebb ellátásban részesülhetnek, vagyis személyre szabott igény szerint hetente több alkalommal, több terápiában vehetnek részt. A szakemberlétszám növekedése lehetőséget ad arra is, hogy hatékonyabbak legyünk  a kora gyermekkori intervencióhoz tartozó, de nem kimondottan fejlesztő tevékenységeinkben is. Gondolok itt a szülők és a család fokozottabb támogatására és bevonására gyermekük fejlődésének előmozdításába" – közölte a Prosperitas Vitae elnöke.

A szakember szerint a közvélemény és a társszakmák érzékenyítésére, tájékoztatására is szükség van. Úgy fogalmazott: annak tudatosítása, hogy a kora gyermekkori fejlődési szakasz és a korai felismerés, valamint a szakmák és a közösség összefogása a legfontosabb, amit tehetnek a gyermekek optimális fejlődése érdekében. "Gondolok továbbá a megelőzésre, megyei  korai szűrésre, a felismerés megszervezésére, valamint az államilag vagy önkormányzatilag támogatott megyei vagy országos szintű korai fejlesztő szolgáltató rendszer és szakemberhálózat kiépítése érdekében kezdeményezett projektjeinkre” – magyarázta. 

Azt is megtudtuk tőle, hogy milyen konkrét elképzeléseik vannak. Többek között erdélyi magyar, majd romániai szakemberhálózatot hoznának létre. Az egyes ágazatokon belül, különböző szakterületeken dolgozó szakemberek közötti kapcsolat és együttműködés létrehozását és fenntartását segítenék elő. A jogi, törvényi helyzetet tisztáznák, az egészségügyi, oktatási, szociális és politikai szemléletmódok megváltoztatása, új gyermekjóléti stratégiák elindítása érdekében.

A civil kezdeményezésektől az országos korai intervenciós stratégiáig, szolgáltatáshálózatig sok minden vár megvalósításra.

„Gazdagodott” az ortopédiai osztály

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat októberi székelyföldi tartózkodása a csíkszeredai megyei kórház számára is fontos előrelépést hozott: az ortopédiai osztály olyan modern és drága eszközöket kapott, amilyenre még nincs példa Romániában. Egyetlen hasonlóról tudnak, amelyet egy bukaresti magánklinikán használnak.

Az 16 ezer euró értékű mikromotort kedd délben adták át a kórház könyvtárában. Az eszköz segítségével a sérült csontot szakszerűen és kíméletesen tudják megfúrni. Melléje 430 ezer forint értékben olyan titániumötvözetből készült rugalmas szögeket is átadtak, amelyekkel főként a gyermekek törött combcsontját, lábszárcsontját és felkarját tudják rögzíteni. Ez lehetővé teszi, hogy a gyermekeknek ne kelljen hetekig gipszben ülniük, sőt három nap után már elhagyhatják a kórházat és otthon lábadozhatnak.

Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy az orvosok között nagyon jó a kapcsolat, tapasztalatcsere folyik közöttük, mindkét fél hasznos dolgokat tanult a másiktól, a műtéteket pedig rendszerint a helyi orvosok végzik. A szervezet által nyújtott támogatásoknak köszönhetően ma már egyre kevesebb gyermeket kell magyarországi műtétre küldeni, ugyanis az évente érkező újabb és újabb eszközöknek köszönhetően már helyben is gyógyítható a legtöbb betegség. 

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?