Lezajlott az 5. Életmód Tábor Katrosában

A mozgáshiányos, tartósítókkal, zsírokkal és cukorral telített életmód ma már tudatos válaszra talált: világszerte nő azok száma, akik tervezett fogyasztói magatartással, az egészség megőrzését célzó rendszeres edzéssel az egészségcentrikus életmódot választják. Háromszéken ennek a mozgalomnak egyik alappillérét képezi a káros életmódnak legkiszolgáltatottabb korosztályt célzó Életmód tábor.

Idén június 27 és július 3. között zajlott az 5. Életmód Tábor Katrosában, 27 tanuló részvételével. A gyermekek kiválasztása a családorvosok és az iskolák közreműködésével történt, IV. osztályos tanulókból. A szakemberek szerint már azért is szükség van életmód táborokra,  mert a gyermekkor bármely ember számára meghatározó életszakasz, 16 éves korig majdnem minden megtanulható, ami a helyes életvezetéshez szükséges.

A tábor szervezői meggyőződéssel vallják, hogy a gyermekkorában megtapasztalt élmények, a környezet, a pajtások lényegesen befolyásolták személyiségfejlődésüket. "Egy bonyolult világban, ahol szabványok szabályozzák a tudományos táplálkozást, a korai fejlesztést, a kommunikáció módozatait, sok az élelem, a játék, túlzsúfolódnak a legtágasabb lakások is, az életterünket uralja a TV, számítógép, okos telefon, jó elvonulni vakációkban a természetbe, ugyanis a természet ugyanis eszményi környezet a játékhoz" – áll a közleményben.

A tábort az EVITA egyesület hozta létre, a rendezvény fő támogatója pedig Kovászna Megye Tanácsa. A tábor programját a megye gyermekgyógyászai állították össze, Dr. Tarczali Mária vezetésével, aki minden évben önkéntes felnőttekből, gyermekorvosokból, dietetikus nővérekből, tanárokból választja ki a gyermekekkel egy héten át együtt elő és velük foglalkozó csoportot.

Sikerült kialakítani az életkornak megfelelő napi programot, a fő hangsúly a rendszeres egészséges táplálkozásra és mozgásra irányult. A diétás nővérek: Bokor Beáta és Sebestyén Enikő vezették az étkezést, a Gábor Áron Szakközépiskola egészséges és ízletes ételeiből.

Pap Enikő színes csoportos foglalkozásokat tartott, amelyek fő témája a környezettudatos viselkedés volt. Pap Eszter Edinával zumbat táncolhattak a gyerekek, a kézműves tevékenységét Bencze Emőke szervezte meg. Zenés-játékos foglalkozásokat Miklós Csilla tartott, Finna István igen tartalmas túrát szervezett a résztvevőknek, Tarczali Tibor reggeli frissitő tornái,  a métajáték és nem utolsó sorban jóhangulatú élménybeszámolói, humora-segített kialakítani a csapatot.

Az Életmód Tábornak nemcsak az egészséges életszemlélet kialakításában van szerepe, vonta le a következtetéseket a táborzáró ünnepségen Gábor Rezső, az Evita egyesület elnöke, hiszen megtanítja a résztvevőket szeretni szeretni az egyszerűt, ami szebbé és jobbá varázsolhatja magát a gyermekkort.

Kimaradt?