Trikolórt lengető románok százai vonulnak fel Hargita és Kovászna megyében

Trikolóros felvonulásokat szervez Székelyföldön a következő időszakban a Románia Modernizálásáért Országos Koalíció (CNMR). A szervezet felszólította a kormányt, hogy támogassa befektetésekkel „a megszűnés szélén álló” Hargita és Kovászna megyei román közösséget.

A CNMR szombaton tartott országos tanácskozása után a szervezet elnöke, Alexandru Cumpănașu kijelentette, hogy a székelyföldi román közösség 5-10 éven belül felszámolódik, ha a román állam nem támogatja különböző gazdasági beruházásokkal a fennmaradását. Azt nem részletezte, hogy milyen jellegű állami befektetésekre gondolt.

Cumpănașu kifejtette: meggyőződése, hogy a székelyföldi magyar közösségnek nem az autonómia, hanem a függetlenség a célkitűzése, a katalán modell alapján. Ezt többek között Kelemen Hunor és Orbán Viktor kijelentéseire alapozta, annak ellenére, hogy az RMDSZ elnöke határozottan elutasította a székelyföldi törekvések párhuzamba állítását a katalánok függetlenedési szándékával, a magyar kormányfő pedig „spanyol belügynek” nevezte a katalóniai népszavazást.

A CNMR elnöke szerint a magyar közösség vezetői nem ismerik el ünnepnek december elsejét. Ezért „ellenlépésként” a szervezet trikolóros felvonulásokat tervez Székelyföldön. „A CNMR több száz tagja fog a trikolórral menetelni Hargita és Kovászna megyében, a lehető legbékésebben. Így akarjuk jelezni, hogy ez a régió Romániához tartozik, és így akarjuk jelezni a politikusoknak, hogy figyeljenek jobban oda a térségre. Elmegyünk hát Székelyföldre, ott maradunk, sétálgatunk, eszünk, iszunk… Jelezni akarjuk az ott élő románok, hogy nincsenek egyedül” – idézte az Agerpres Alexandru Cumpănașut.

A CNMR elnöke szerint még az év vége előtt szerveznének ilyen trikolóros felvonulásokat, amelyeket jövőre, az egyesülése centenáriumának évében többször megismételnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?