Felmérés: erdélyi városok a legtisztább települések Romániában

Egy barcasági, egy partiumi és egy székelyföldi település Románia legtisztább városai – legalábbis a Storia ingatlanügynökség és a D&D közvélemény-kutató közös felmérése szerint. Bukarest valahol a táblázat közepén foglal helyet.

Románia legtisztább városa Brassó, majd Nagyvárad következik, Sepsiszentgyörgy pedig a harmadik helyet foglalja el Storia és a D&D felmérése szerint. De a negyedik helyre is erdélyi város került, Kolozsvár. A Kárpátokon túli települések közül a legjobb – ötödik – helyet Slobozia foglalja el, majd Csíkszereda következik. A további sorrend: itești, Târgu-Jiu, Turnu Severin és Marosvásárhely. A Kárpátok gyűrűjén belül levő romániai települések tehát jól szerepeltek a tisztaság tekintetében is.

Bukarest közepes helyezést ért el, a 23. helyet foglalja el a rangsorban, amely egyébként a legpiszkosabb városként Resicabányát, Călărași-t és Brăilát említi, de viszonylag gyenge osztályzatot ért el Szatmárnémeti, Zilah, Bákó, Galac, Alexandria és Suceava is. A tisztaság szempontjából régiónként Erdély vezet, a legutolsó helyre pedig Moldova került.

Brassó duplázott

A városnegyedekre lebontva szintén Brassó áll az élhelyen, a legtisztább városrész a belváros és az Avantgarden lakónegyed, a legelhanyagoltabb rész pedig a Stupini, az Aurel Vlaicu és a 13 Decembrie övezete.

A brassói negyedeket a kolozsvári Gruia és Grigorescu negyed követi, majd a harmadik helyre Bukarest került az Aviației és a Nicolae Grigorescu lakónegyeddel, majd ismét Kolozsvár és Bukarest következik, előbbi az Andrei Mureșanu, utóbbi a Pajura negyeddel.

A lajstrom túlsó felére viszont ismét Kolozsvár került: az ország legpiszkosabb negyede a szászfenesi lakótelep lett. Egy fokkal jobb helyezést ért el a călărași-i Moldoveni negyed, a harmadik legpiszkosabb lakótelep pedig az 3 Insule, a továbbiakban pedig a resicai Karánsebesi út, a bukaresti Ferentari, a craiovai Breștei, a ploiești-i Bereasca illetve a konstancai CET negyed következik.

Bukarestben 35 ezer lakos nyilatkozott a főváros tisztaságáról, és véleményük alapján került a főváros csupán a 23. helyre. Szavazataik szerint egyébként a már említett Aviatiei, a Nicolae Grigorescu és Pajura városrészek mellett még tisztának találták a Titan, a Dămăroaia, a Domenii, a Băneasa és a București Noi negyedeket, a Ferentari mellett pedig igen piszkosnak és elhanyagoltnak ítélték meg a Sălaj, a Rahova negyedeket valamint Bukarest fő pályaudvarának, az Észak Pályaudvarnak a környékét is. A Ghencea, a Drumul Taberei, a Moșilor és a Crângasi valahol a lista középtájékán helyezkedik el.

Nagyváradon, a lakossági szavazatok alapján a legtisztább övezetnek a Cantemir és a Dacia környéke számít, a legelhanyagoltabb viszont a nagyváradi körgyűrű és a Clujului utca vidéke, Sepsiszentgyörgy lakosai pedig a Szemerje negyedet találták a legtisztábbnak, az állomás övezetét pedig a legelhanyagoltabbnak.

A felmérést végző cégek a városok tisztasága tekintetében több szempontot is figyelembe vettek. Így felmérték a hulladékgyűjtő központok számát, működésük hatékonyságát, az urbanisztikai terveket, az utcák, a házak tisztaságát, a helyi szervek hozzájárulását a tisztaság fenntartásához és megőrzéséhez

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?