Gyűjtsd szelektíven a szemetet, jó helyre kerül

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tévhiteket cáfoltak a zöldek a Green Report program keretében.

A környezetvédők annak jártak utána, hogy valóban jó helyre kerül-e a sárga, zöld és kék konténerekbe, úgynevezett harangokba dobált hulladék. A lakosság részéről érkező visszajelzések szerint ugyanis hiábavaló és értelmetlen szelektíven gyűjteni a szemetet, külön-külön konténerbe dobni a papírt, a műanyagot és a fémet, illetve az üveget, mert úgyis összeöntik, és így szállítják el a köztisztasági vállalat autói.

A zöldek, hogy ellenőrizzék, valóban az újrafeldolgozókba kerül a szelektíven gyűjtött hulladék, megjelöltek néhány műanyagpalackot, majd azt a sárga harangba dobva végigkísérték a szemetesautó útját. Miután meggyőződtek, hogy tényleg egy feldolgozóba került a műanyag, megkérdezték az hulladék-újrahasznosítással foglalkozó vállalat marketingigazgatójától, Dan Ceaușescut, miért öntik össze szállításkor a műanyagot, a fémet és a papírt.

Dan Ceaușescu szerint erre egyszerű a magyarázat: Mivel a lakosság nem végez precíz szelektálást, például nem különíti el a fehér és a színes műanyapalackokat egymástól, mint ahogy a fémdobozokról sem vágják le a papírcímkét, ezért az újraszelektálás elkerülhetetlen a feldolgozóban. Bátorított mindenkit, hogy tegye meg az erőfeszítést és válassza külön a háztartási szemetét az újrahasznosíthatótól, mert azokból hasznos alapanyagok, termékek lesznek. Például kék műanyagpalackok gyártásához szükséges alapanyag, műanyagruhákhoz szükséges műanyagszál és csomagoláshoz használatos szalag. 

Kapcsolódók

Kimaradt?