Fennakadásokat okoz a jelenlegi forgalmi rend Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy forgalmi rendjének megváltoztatása érdekében gyűjt aláírásokat egy civil csoport. A polgárok elégedetlenek a főtér kialakítása után életbe lépett forgalmi változtatásokkal, sérelmezik, hogy a reggeli és délutáni órákban dugók alakulnak ki és azt, hogy kerülőt kell tenni ahhoz, hogy a városközpont egyik részéből eljussanak a másikba.

Ezért kérik az Erzsébet park fölötti Gábor Áron utca kétirányúsítását. Megfogalmazásuk szerint élhetetlen lett a városközpont, miután a főtér gyalogos övezetté alakítását követően egyirányúsitották a városmag körüli utcákat.

​Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: az önkormányzat az infrastruktúra kialakításával tudja befolyásolni a közlekedési szokásokat, így ha négysávos utakat építenek, akkor azokon autók ezrei haladnak át, ha viszont gyalogos övezetet alakítanak ki, akkor a lakosság gyalog közlekedik. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat pedig a gyaloglást, biciklizést szeretné ösztönözni. A polgármester hozzátette, hogy ő is gyalog vagy biciklivel jár munkába és a városba, mert „így sokkal szebb az élet”.

Az elöljáró szerint, amikor a főteret átadták a gyalogosoknak, tudták, hogy ez kisebb- nagyobb fennakadást eredményez majd az autós közlekedésben. Az elmúlt időszakban több észrevétel is megfogalmazódott, de semmi nincs kőbe vésve, még lehet változtatni – mondta Antal Árpád.

A polgármester ugyanakkor rámutatott, hogy a jelenlegi forgalmi rendet nem a városháza alkalmazottai rajzolták meg, hanem közlekedési szakemberek, tanulmányok alapján alakították ki. Hozzátette, akkor fogják újraelemezni a forgalmi rend újabb átalakítását, amikor ismét átadják a jármű forgalomnak a felújítás alatt lévő Gyöngyvirág és Kós Károly utcákat, mivel azok jelentősen befolyásolják a közlekedést.

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön megduplázódott az autók száma, és a városvezetésnek az utak egyirányúsításán kívül nincs más lehetősége arra, hogy a nagy járműforgalmat távol tartsa a központtól és a biciklis, gyalogos közlekedést ösztönözze. Véleménye szerint egy város forgalmi rendjét nem lehet a csúcsidőhöz igazítani, illetve minden átalakításnak vannak nyertesei és vesztesei, a meglévő forgalmi renddel nem lehet mindenki elégedett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?