A béremelések miatt elbocsátásokra kényszerül a háromszéki önkormányzat

A központilag előírt fizetésemelések nagyon megterhelik a háromszéki megyei önkormányzat költségvetését, mondta a szerdai „Megyeinfón” Tamás Sándor tanácselnök, aki bejelentette: megbízta Henning László alelnököt, hogy az év derekáig tegyen javaslatot a szakapparátus átszervezésére, ami valószínű elbocsátásokkal jár.

Az elöljáró szerint a szerdai tanácsülésen elfogadták a béremelésekről szóló határozatot, amely tisztségekre lebontva rendelkezik a fizetések szintjéről. Emlékeztetett, hogy a februári 20 százalékos fizetésemelést követően, az alkotmánybíróság döntésének értelmében egy újabb béremelés következik.

A taláros testület ugyanis tavaly decemberben döntött arról, hogy ha a parlament vagy kormány nem rendezi az egységes bértáblát, az ágazatban megadott legnagyobb fizetéshez kell mindenki bérét igazítani. A Megyei Önkormányzatok Szövetségének elemzéséből kiderült, hogy az országban a Vrancea megyei tanácsnál vannak a legmagasabb fizetések, így most azokhoz kell igazítani a megyei tanácsokban dolgozók bérét.

Tamás Sándor szerint a mostani béremelések következményeként fokozódtak az aránytalanságok. A Kovászna megyei tanács 101 alkalmazottja körében a legalacsonyabb és legmagasabb bérek között nyolcszoros a különbség. Az elöljáró ugyanakkor sérelmezte, hogy nem emelkedtek a választott tisztségviselők bérei, így Háromszéken a tanácselnök a nettó 5100 lejes fizetésével a 10-ik a megyei önkormányzat bérlistáján. „Ez így nincs rendben, hiszen az intézményvezetőnek a legnagyobb a felelőssége, ennek a bérezésen is meg kellene látszania”, mondta Tamás Sándor.

Hozzátette: a béralap a megyei önkormányzat költségvetésének működési költségek fejezetét terheli, így nem fenyegeti a tervezett beruházásokat.  A tanácselnök ugyanakkor arra számít, hogy a megemelt fizetések már vonzóbbak lesznek a szakemberek számára, akiket eddig nem tudtak megfelelően megfizetni. A háromszéki önkormányzat a fejlesztési és pályázati osztályokra szeretne szakembereket alkalmazni, ugyanakkor szeretnék az egész önkormányzati munka minőségét is javítani.

Korábban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is bírálta a jelenlegi béremelés elvét, miszerint egyforma százalékkal emelik mindenki fizetését, emiatt ugyanis tovább tágul a bérszakadék a közigazgatásban dolgozók között.  Az továbbra se vonzó ha a jelenlegi 1000 lej körüli fizetések 1500 lejre emelkednek, viszont túlzott az, hogy a jelenlegi 6000 lejes bérek 9000 lejre emelkedjenek, véli Antal Árpád, aki szerint optimista forgatókönyv szerint a kormány hamarosan elfogadja az új bértörvényt, az erről szóló tervezetet viszont nem lehet véleményezni, mert még nem látta senki. A polgármester szerint az önkormányzati vezetőknek kellene legyen annyi szabadsága, hogy ösztönző jutalékokkal díjazni tudják a nagyobb felelősséget vállaló és jól teljesítő munkatársaikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?