Erre panaszkodnak a székelyek a munkafelügyelőségnél

Egyre tudatosabbak és törvénytisztelőek a háromszéki munkaadók, de még így is vannak gondok - nyilatkozta a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetősége az elmúlt év tevékenységéről szóló sajtótájékoztatón.

Mint kiderült, az elmúlt esztendőben Háromszéken 47 710 egyéni munkaszerződéssel dolgozót, illetve 77 095 napszámost tartottak nyilván. A munkafelügyelőség ellenőrei 771 alkalommal vizsgálódtak cégeknél, hogy azok szabályszerű munkaviszonyt biztosítanak-e alkalmazottaiknak.

Liliana Balmus főfelügyelő-helyettes elmondta, 147 esetben az alkalmazottak panaszait vizsgálták, akik többnyire arra panaszkodtak, hogy nem kapták meg maradéktalanul a kialkudott fizetésüket, kevesebb pihenő szabadságot vagy annak megfelelő javadalmazást kapnak, nem kapták meg a túlóráért vagy hétvégi munkáért járó pénzüket. Liliana Balmus szerint az ellenőrök arra törekedtek, hogy ezeket a helyzeteket orvosolják, nem az volt a céljuk, hogy mindenáron megbírságolják a munkaadót, ezért tavaly összesen 83 pénzbüntetést róttak ki összesen 435 ezer lej értékben.

Terhes nők panaszkodtak a munkakörülményekre

A Kovászna megyei munkafelügyelőségnél tavaly 101 terhes nő tett panaszt a miatt, hogy munkaadója nem tartotta be a várandós nőkre vonatkozó előírásokat: például kénytelenek voltak nehéz tárgyakat emelni, illetve túlzott nedvességben vagy nagy hőmérsékletben kellett dolgozzniuk.

A munkafelügyelőség az elmúlt esztendőben 30 alkalommal tartott arra vonatkozó ellenőrzést, hogy az alkalmazók biztosítják-e a megfelelő munkakörülményeket a várandós nők esetében, ezek során 18 büntetést szabtak ki, többségében konfekció és textilipari cégeknél.

A harmónikás az ízületi fájdalmai miatt emelt szót

A munkafelügyelőség vezetőségének beszámolója szerint 2016-ban egyetlen olyan esetet jegyeztek, amikor munkavégzés során betegség alakult ki. Egy egyéni vállalkozói szerződéssel dolgozó, hivatásos harmonikás emelt panaszt amiatt, hogy zenélés miatt különböző ízületi és hátfájdalmak alakultak ki nála. Liliana Balmus tájékoztatása szerint vizsgálják a háromszéki zenész beadványát, és ha beigazolódik, hogy munkavégzés miatt alakultak ki egészségügyi panaszai, betegnyugdíjba részesülhet.

Kovászna megyében tavaly 66 munkahelyi baleset történt, ebből 5 eset halálos volt, de a vizsgálatok során azt állapították meg, hogy három eset minősül halálos munkabalesetnek. A munkavédelem és munkabiztonság betartását ellenőrző felügyelők az elmúlt esztendőben 760 alkalommal ellenőriztek, és 154 500 lejre bírságoltak cégeket.

Óriási büntetéseket kockáztatnak a feketén dolgoztatók

A háromszéki munkafelügyelőség főfelügyelő-helyettese elmondta, tavaly 27 személyt értek tetten, hogy munkaszerződés nélkül dolgozott, így összesen 270 ezer lej büntetést szabtak ki munkaadójára, azaz minden esetben 10 ezer lejre büntették a céget. Tapasztalatok szerint a feketén dolgozók rendszerint menekülnek az ellenőrök elől, átugornak kerítéseken, vagy ha tetten érik őket, azt mondják, hogy csak látogatóban vannak a cégnél. Ha azonban azt látják a munkafelügyelők, hogy az illető munkaruhában van, akkor vélhetően az adott cégnél dolgozik feketén.

Liliana Balmus szerint főként szakképzeteleneket dolgoztatnak munkaszerződés nélkül. A jelenség főként a fakitermelésben, építkezésben, élelmiszer-feldolgozásban vagy gyáraknál fordul elő.

A munkafelügyelő szerint a szürke foglalkoztatás a legnehezebben bebizonyítható: ilyenkor ugyanis az alkalmazott munkaszerződésében minimálbér szerepel, de valóságban ennél nagyobb összeget fizet zsebből a munkaadója. 

Bihar megyében 2016-ban összesen 4515 munkáltatót büntetett meg a területi munkaügyi felügyelőség (ITM), 868 esetben pénzbírságot szabtak ki szabálytalanságokért, ennek összértéke több mint 5,5 millió lej volt. Az elmúlt évben 140 munkabalesetet jegyeztek, ezek közül kilenc volt halálos kimenetelű. Tavaly ketten vesztették életüket munkabalesetben. A balesetek közül 38 még 2015-ben történt – ezek közül hét jár halálos áldozattal –, de 2016-ban került be az ITM nyilvántartásába. A legtöbb munkabaleset, szám szerint16, egyébként közúti áruszállítás során történt, cipőgyártás és építkezés közben 14-14 baleset volt, 12 pedig a bútoriparban történt. Munkahelyi megbetegedést egyetlen esetben igazoltak, ez egy autó-és motorszerelő műhely munkatársánál, neki kétoldali meniszkusz-sérülése volt. Bihar megyében 2016 végén 192 587-en dolgoztak egyéni munkaszerződéssel, többen mint 2015 végén, mikor 184 807 volt az egyéni munkaszerződéssel bírók száma. (F.N.L.) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?