Utcára vonultak a Mopaco volt munkásai Szentgyörgyön

Két éve kifizetetlen béreik miatt vonultak utcára a sepsiszentgyörgyi Mopaco kenyérgyár volt alkalmazottai. A tucatnyi elégedetlen személy hétfőn reggel 9 órakor az Erzsébet park sarkán szervezett spontán tüntetést, így próbálták felhívni a közvélemény figyelmét az őket ért sérelemre.

Lapunk érdeklődésére elmondták, hogy 2013 áprilisában jelentett csődöt Sepsiszentgyörgy legrégebbi kenyérgyára, viszont a mintegy 90 alkalmazott a legutolsó pillanatig dolgozott, napi 10-12 órát is túlóráztak. Lakat került a gyárra, és őket elbocsátották, de a vállalat felszámolásával megbízott brassói csődbiztos két éve nem hajlandó kifizetni az elmaradt béreket.

Számítások szerint a 90 dolgozónak összesen közel ötvenezer lejes fizetést kellene kapnia. A brassói csődbiztos azonban nem hajlandó szóba állni velük, ezért elkeseredésükben utcára vonultak – mondták a tiltakozók, akik felkeresték a Munkafelügyelőséget is.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője elmondta: hétfőn délelőtt iktatták a volt kenyérgyári munkások keresetét, és telefonon felvették a kapcsolatot a brassói csődbiztossal is, amely megígérte, hogy harminc napon belül kifizeti tartozását, a vállalat időközben értékesített ingóságaiból befolyó pénzekből.

A háromszékiek által „régi kenyérgyárként” ismert Mopaco Sepsiszentgyörgyön, Szentivánlaborfalván és Kovásznán működtetett pékségeket és malmot, 2013-ban pedig ez a vállalat látta el kiflivel a tanintézményeket. Bezárása miatt két évvel ezelőtt a háromszéki diákok is tízórai nélkül maradtak.  A Mopacót csődbe jutásáig a sikeres magánosítások példájaként emlegették, hiszen több átszervezés során magyarországi tulajdonba került. Alkalmazottai többsége 35-40 évig dolgozott a gyárban.

Ördög Lajos szerint érthetetlen, hogy felszámoló miért halogatja ezt a kifizetést, hiszen nem nagy összegről van szó, személyenként 350 és 1500 lejre rúg a bérelmaradás, emellett a volt munkások a hitelezők listájának első helyén vannak, tehát törvény szerint is őket kellene kártalanítani.

A munkafelügyelő hozzátette: gondot jelent, hogy a felszámolással megbízott cég brassói, ezért a felelősségre vonása nem tartozik a háromszékiek hatáskörébe. Ennek ellenére követik az eseményeket, és ha nem történik meg a kifizetés, a csődbiztost beszélgetésre hívják be, vagy továbbítják az ügyet a brassói hatóságokhoz.

Kimaradt?