Johannis: a kormány vonja vissza a közkegyelmi és a bkt.-t módosító rendeleteket

Klaus Johannis államfő arra szólította fel a Grindeanu-kabinetet, hogy vonja vissza a közkegyelmi, valamint a btk-t módosító sürgősségi kormányrendeletek.

„A közkegyelmi és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletek érvénytelenek, elfogadhatatlanok és valakik számára készültek, állítják az igazságszolgáltatás mérvadó hangadói. A főügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelsőbb bíróság, a DIICOT, a bírák egyesülete és a civil társadalom is ellenzi a korrupcióellenes harc és a hivatali visszaélések felszámolását elletetlenítő módosítások bevezetését a jogi rendszerbe, alapos elemzés és teljesen átláthatatlan módon. Ezek elegendő érvet szolgáltatnak arra, hogy a kormány visszavonja ezeket a sürgősségi kormányrendeleteket” – írja az elnöki hivatal honlapján és saját Facebook-oldalán is Klaus Johannis államfő. 

Mint korábban írtuk, a Grindeanu-kabinet szerdai ülésén tervezte napirendre venni a közkegyelemről rendelkező és a Btk-t módosító jogszabályt. Ezt megakadályozta ugyan Klaus Johannis államfő azzal, hogy váratlanul megjelent a Victoria-palotában, de a két tervezetet ennek ellenére elküldte véleményezésre a legfelső bírói tanácsnak az igazságügyi minisztérium. 

A közkegyelmi rendelet és a btk. módosítása ellen az elmúlt két nap országos mértű tiltakozás bontakozott ki, emberek ezrei vonultak utcára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?