A DNA-nak sem tetszik a közkegyelem-tervezet és a btk. módosítása

Indokolatlan a törvénykezés sürgősségi eljárással, tárgyilagos elemzés hiányában történő módosítása - ez az álláspontja az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) a büntető törvénykönyv módosításáról és a közkegyelemről szóló rendelettervezetről

„A büntető törvénykönyvnek egyensúlyt kell teremtenie a bűnözők felelősségre vonására irányuló társadalmi igény és a bűnvádi eljárás alatt álló vagy büntetésüket töltő személyek alapvető jogai között, a tervezett módosítások azonban felborítanák ezt az egyensúlyt” – írja a DNA szerdai közleményében. 

Annak a tervezett módosításnak, miszerint a 200 ezer lejnél kisebb kárt okozó hivatali hatalommal való visszaélés nem minősülne bűncselekménynek, a DNA szerint nincs köze az alkotmánybíróság vonatkozó döntéséhez, noha a rendelet indoklása erre hivatkozik. „Önkényesen szabták meg a 200 ezer lejes határt, mindenféle indoklás nélkül, ezért felmerülhet annak a lehetősége, hogy ez bizonyos személyeknek kedvez. A nagyobb közbeszerzések 200 ezer lej alatti összegekre való feldarabolásával pedig meg lehetne majd gátolni a hivatali visszaélést elkövetők felelősségre vonását” – írja a közlemény. 

A korrupcióellenes ügyészség szerint ugyanakkor indoklás nélkül jelentősen csökkenti a rendelet a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kiszabható börtönbüntetést (kettőtől hét évig terjedő büntetés helyett 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztést ír elő), és ezáltal az elévülési határidőt is öt évre csökkenti. 

A feljelentésekre vonatkozó tervezett módosítással kapcsolatban (a feljelentők csak abban az esetben mentesülnének a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha legkésőbb 6 hónappal a tett elkövetése után jelentkeznek) a DNA azt állítja, ez megnehezítené a 2016 júliusa előtt elkövetett bűncselekmények felderítését. 

A közkegyelemről szóló rendelettervezet kapcsán a DNA hangsúlyozza, az a hivatali hatalommal való visszaélés minden formájára, illetve a korrupciónak minősülő bűncselekményekre is kiterjed. „Az adócsalásnak csak a legegyszerűbb formáira nem vonatkozik a közkegyelem. Az igazán súlyos adócsalást elkövetők a tervezet szerint közkegyelemben részesülhetnek, ami negatív hatással lesz a korrupciós ügyek kivizsgálására, hiszen az adócsalás miatt vizsgált személyek a legtöbb esetben elismerik, hogy a pénzt megvesztegetésre használták. Ha tudják, hogy adócsalás miatt nem vonják felelősségre őket, semmi okuk nem lesz feljelentést tenni a megvesztegetéssel kapcsolatban” – olvasható a közleményben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?