Tăriceanu: a közkegyelem ősi intézmény, nem a mostani kormány találta ki

A közkegyelem már a legősibb időkben is működött, nem a mostani kormány találta ki - jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. 

„A közkegyelem intézményét nem a mostani kormány találta ki, még csak nem is a jelenlegi igazságügyi miniszter. A közkegyelem ősi időktől kezdve működik. Közkegyelem volt már az ókorban is, s hogy most ne húzzuk a történelemmel, a kommunizmus alatt is adtak közkegyelmet. (...). 1990 után, ha jól emlékszem, 1998-ban és 2002-ben is hirdettek közkegyelmet. Tehát nem valami újdonság, nem kellene ennyi gyűlölettel és hajthatatlansággal kezelni (...). Szerintem nem az a gond, hogy vita van róla, hanem az, hogy egyesek olyan kijelentéseket tesznek, mintha az abszolút igazság birtokosai lennének és ujjal mutogatnak erre a kormányra, amelyet hibásnak próbálnak beállítani” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a szenátusban. 

Amikor arról kérdezték, hogy időszerű-e most jogszabályt alkotni, amelynek értelmében bizonyos bűncselekmények esetében közkegyelmet gyakorolnának, Călin Popescu-Tăriceanu azt válaszolta, hogy „akik a börtönben vannak is emberek” és nem kellene emberi méltóságukban megalázni őket. 

„A börtönökben drámai körülmények uralkodnak és erre vonatkozóan többször is kritikát fogalmaztak meg a nemzetközi szervezetek” – mondta Popescu-Tăriceanu. 

Mint korábban írtuk, az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének szabadon engedésével enyhítené a börtönök túlzsúfoltságát a kormány - derült ki abból a tervezetből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra az igazságügyi minisztérium.. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?