FRISSÍTVE: Klaus Johannis kitette az „elefántokat” a kormányülésről

Klaus Johannis államfő is megjelent szerdán a kormány rendes ülésén, elmondása szerint azért, hogy a kabinet ne tűzzön közvita nélkül napirendre közkegyelemről rendelkező vagy a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet.

A román sajtó kedden cikkezett arról kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy a Grindeanu-kabinet szerdai ülésének napirendjén a közkegyelemről rendelkező és a Btk-t módosító jogszabály is szerepel. Klaus Johannis korábban arra figyelmeztette a kormányt, hogy tisztsége teljes súlyával szembe fog szállni minden olyan próbálkozással, amely az igazságszolgáltatás eszközeinek megnyirbálását, a korrupt politikusok "tisztára mosását" célozza.

Johannis a kormányülés elején a sajtó jelenlétében leszögezte: megállapodott Sorin Grindeanu kormányfővel, hogy a két tervezetet nem veszik fel szerdán a kormányülés kiegészítő napirendjére, és azokról csak közvita után döntenek. Nyilatkozatában a két jogszabályt elefántoknak nevezte.

„Ismerik az a mesét, amikor van egy elefánt a helyiségben, de nem látszik. Két elefánt van a teremben, a közkegyelemről és a büntető törvénykönyv módosításáról szóló rendelet. Erről is beszéltünk ma reggel a kormányfővel. Elmondta, hogy már tárgyalt erről néhány kollégájával a kormányból, és nem veszik fel az ülés napirendjére a két tervezetet” – jelentette ki az elnök.

Johannis szerint a kormányfő megígérte, hogy ez a két jogszabály nem kerül fel egyik napról a másikra egyik kormányülés napirendjére sem, hanem csak azután, hogy az össze erre vonatkozó dokumentumot - az igazságügyi minisztérium, a belügyminiszter és az európai ügyekért felelős miniszter felügyelete alatt - a törvény által előírt valamennyi hatóság áttanulmányoz: a Legfelsőbb BÍrói Tanács, a szakmai szervezetek, a bírói szervezetek és megismeri ezeket a közvélemény is. Johannis hozzátette: ezeket a lépéseket kötelező módon végig kell járni. 

Eddig elégedett a kormánnyal. Az államfő amúgy nagyon elégedett azzal, ahogyan a kormány tagjai a munkájukat végzik. Legalábbis ezt nyilatkozta kormányülés elején. "Engedjék meg nekem, hogy elmondjam, mennyire elégedett vagyok azzal, ahogyan önök teljesítik kötelességüket. Nem csak hogy örömömre szolgál, megtiszteltetés is számomra, hogy itt lehetek önök körében. Ami a kormányfővel való tárgyalásunk végkövetkeztetéseit illeti, azt szeretném, hogy ő maga ismertetné ezeket önökkel" - mondta Klaus Johannis.

Grindeanu: az amnesztia gyakorlása nem törvényellenes

A szerdai kormányülésen az előre betervezett témákat tárgyalták, jelentette ki Sorin Grindeanu kormányfő, hozzátéve, hogy a közkegyelemben és amnesztiában részesítés kérdésköre nem szerepelt a napirenden, ezért nem is volt szó ezekről, „Johannis úr jelenlététől függetlenül”. 

„Az alkotmány értelmében szabad közkegyelmet vagy amnesztiát gyakorolni? Írja, hogy megtehetjük ezt? Igen. Tehát nem törvényellenesek” – jelentette ki a miniszterelnök. 

Iordache: körülbelül 2500 elítéltet érintene

Két jogszabálytervezetet dolgozott ki kedden az Igazságügyi Minisztérium: egyik bizonyos bűncselekmények miatt elítélt személyek közkegyelemben való részesítésére vonatkozik, a másik az Alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit veszi figyelembe - közölte Florin Iordache igazságügyi miniszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján az igazságügyi tárca vezetője azt mondta, a tervezeteket szerda reggel minden érintett intézményhez és szakmai fórumhoz eljuttatták, ugyanakkor még a szerdai nap folyamán felkerülnek a minisztérium honlapjára is. Florin Iordache hozzátette: a közkegyelemről szóló törvény körülbelül 2 500 személyt érintene, a korrupció vagy pénzmosás miatt elítéltek azonban nem esnének a hatálya alá. Iordache tudomása szerint jelenleg a romániai börtönök telítettsége több mint 150 százalékos. 

A CSM megkapta a tervezetet

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) bejelentette szerdán, hogy véleményezésre megkapta a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv, valamint bizonyos bűntettek miatt elítéltek közkegyelemben való részesítéséről szóló sürgősségi kormányrendeletek tervezetét.  A CSM plenáris ülésen véleményezi a jogszabálytervezeteket. Az ülés időpontját annak függvényében jelölik ki, hogy mikor áll szándékában a kormánynak elfogadni a rendeleteket - olvasható a CSM közleményében. 

Tăriceanu: a közkegyelem ősi intézmény, nem a mostani kormány találta ki

A közkegyelem már a legősibb időkben is működött, nem a mostani kormány találta ki - jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. „A közkegyelem intézményét nem a mostani kormány találta ki, még csak nem is a jelenlegi igazságügyi miniszter. A közkegyelem ősi időktől kezdve működik. Közkegyelem volt már az ókorban is, s hogy most ne húzzuk a történelemmel, a kommunizmus alatt is adtak közkegyelmet. (...). 1990 után, ha jól emlékszem, 1998-ban és 2002-ben is hirdettek közkegyelmet. Tehát nem valami újdonság, nem kellene ennyi gyűlölettel és hajthatatlansággal kezelni (...). Szerintem nem az a gond, hogy vita van róla, hanem az, hogy egyesek olyan kijelentéseket tesznek, mintha az abszolút igazság birtokosai lennének és ujjal mutogatnak erre a kormányra, amelyet hibásnak próbálnak beállítani” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a szenátusban. 

Amikor arról kérdezték, hogy időszerű-e most jogszabályt alkotni, amelynek értelmében bizonyos bűncselekmények esetében közkegyelmet gyakorolnának, Călin Popescu-Tăriceanu azt válaszolta, hogy „akik a börtönben vannak is emberek” és nem kellene emberi méltóságukban megalázni őket. „A börtönökben drámai körülmények uralkodnak és erre vonatkozóan többször is kritikát fogalmaztak meg a nemzetközi szervezetek” – mondta Popescu-Tăriceanu. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?