A DIICOT is ellenzi a közkegyelemről szóló tervezetet

A közkegyelemről szóló és a büntető törvénykönyvet módosító rendelettervezetet bírálta csütörtöki közleményében a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). 

A DIICOT szerint a közkegyelem gyakorlása kedvezni fog a bűnözés elterjedésének, ráadásul az igazságügyi minisztérium indítványát nem támasztja alá a bebörtönzött személyek létszámáról szóló statisztikai elemzés, így azt sem lehet pontosan megállapítani, hány elítélt esne az intézkedés hatálya alá. 

A DIICOT ügyészei ugyanakkor leszögezik, a rendelet sürgős elfogadását azért sem tartják megalapozottnak, mert az alkotmány 73. cikkelye, valamint a 2002/546-os törvény második cikkelye egyértelműen leszögezi, hogy amnesztiát vagy kollektív közkegyelmet csak sarkalatos törvény révén lehet gyakorolni. 

A DIICOT széleskörű konzultációt kért az ügyészekkel azoknak a következményeknek a feltérképezésére, amelyeket a rendelet elfogadása vonhat maga után. A konzultáció eredményét az igazságügyi minisztériummal fogják ismertetni - közölte az ügyészség.

Kapcsolódók

Kimaradt?