Hegedüs Csilla: még nem tudom, lesz-e képviselői mandátumom

Csak a szavazókörzetek száz százalékának adatait feldolgozó választási eredmények közlésének időpontja, kedd délelőtt tíz óra után – elképzelhetően csak szerdán – derül ki, hogy kik lesznek az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai a következő parlamenti ciklusban.

Mint ismert, egy adott pártnak járó mandátumok számának meghatározásakor a Központi Választási Iroda az úgynevezett töredékszavazatokkal is számol. Ezeknek a  „visszaosztása” azonban csak az adatok száz százalékos feldolgozása után történik meg, egy számítógépes szoftver segítségével, a végleges szavazatszámok ismeretében.

A pártok és a sajtó azonban már végeztek szimulációkat a visszaosztás utáni mandátummegoszlásra. A Mediafax becslései szerint például az RMDSZ Kolozs megyében kettőre növelheti a képviselőinek a számát (azaz Csoma Botond mellett bejut Hegedüs Csilla is) és László Attila megőrizheti szenátori mandátumát. Ugyanígy a sajtó mandátumot jósolt Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselőjelöltnek és a listán második Császár Károly Maros megyei szenátorjelöltnek

„Még nem tudom, hogy lesz-e parlamenti mandátumom. Csak óvatosan szeretek duhajkodni” – nyilatkozta hétfő este a Maszolnak Hegedüs Csilla képviselőjelölt, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke a sajtó becsléseiről. Elmondta, nagyon hálás a magyar szavazóknak, akik újra megmutatták, hogy megbíznak az RMDSZ-ben, megmutatták, hogy a magyar közösséget nem lehet kikerülni. „A magam helyzetével akkor kezdek el igazán foglalkozni, amikor végleges eredmények lesznek” – tette hozzá.

Mint ismert, Kovács Péter ügyvezető elnök hétfő délelőtt a Maszolnak azt nyilatkozta: becsléseik szerit 19-20-ra nő az RMDSZ-es képviselői mandátumok száma a mostani 18-hoz képest, és várhatóan megőrzik a jelenlegi 9 szenátori mandátumot. Információink szerint a délutáni órákban az RMDSZ-ben már azt sem zárták ki, hogy 21-22-re sikerül növelni a képviselők számát.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?