Erősítenék a székely-szórvány partnerséget

A Hunyad és Kovászna megye közötti együttműködés bővítéséről, a jövő évi közös programokról két helyszínen, Lupényban és Déván is egyeztetettek a Hunyad megyei magyarság képviselői és  Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége.

„Jövőre több pillérre szeretnénk helyezni az együttműködést, a célunk az, hogy a székely-szórvány programban résztvevő iskolák, egyházak, civil szervezetek közvetlen kapcsolatban legyenek egymással és közösen pályázzanak" – számolt be az elképzelésekről  Széll Lőrincz.

Az RMDSZ Hunyad megyei képviselőjelöltje a kezdetektől aktívan részt vett a program kidolgozásában és lebonyolításában. „Az elmúlt években számos személyes kapcsolat, barátság is született ennek a partnerségnek köszönhetően, ez azt is jelenti, hogy számítunk egymásra, nemcsak a jóban, hanem akkor is, amikor kihívások előtt állunk. December 11-e ilyen kihívás számunkra, a Hunyad megyei magyarság visszaosztásból kaphat parlamenti mandátumot, ennek eléréséhez számítunk háromszéki barátainkra is” – fogalmazott Széll Lőrincz. „Arra biztatom a Hunyad megyei magyarokat, hogy támogassák az RMDSZ-t december 11-én. Nagy lehetőség nyílt arra, hogy többéves kihagyás után újra legyen parlamenti képviselőjük, Széll Lőrincz pedig felkészült szakember, aki már bizonyított úgy az ifjúságpolitika, mint a közélet terén, meggyőződésem, hogy a bukaresti parlamentben a szórványügyek elkötelezett képviselője lesz” – tette hozzá Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. 

A hét éves múltra visszatekintő együttműködést mindkét fél mélyíteni és bővíteni szeretné oly módon, hogy az a háromszéki és Hunyad megyei magyar közösség javára váljon.  „Fontos, hogy a két közösség megismerje egymás értékeit, ezért azt is javasoltuk, hogy ne csak Kovászna megye értékeit mutassuk meg a Hunyad megyeieknek, hanem szervezzünk egy Hunyad megyét bemutató rendezvényt Háromszéken" – tájékoztatott Grüman Róbert, hozzátéve, hogy továbbra is kiemelten támogatják a Hunyad megyei nagyobb rendezvényeket, mint amilyen a Hunyad Megyei Magyar Napok vagy a Zsil-völgyi Magyar Napok  rendezvénysorozata.

A megbeszéléseken olyan helyi RMDSZ-elnökök, civil és szakmai szervezetek, történelmi egyházak, nyugdíjas klubok, nőszervezet képviselői, pedagógusok vettek részt, akik az elmúlt években aktívan részesei voltak a székely-szórvány partnerségnek vagy ezután szeretnének bekapcsolódni.

Az Összetartozunk Székelyföld-szórvány együttműködést 2009-ben kezdeményezték azzal a céllal, hogy megerősítsék a szolidaritást az erdélyi magyar közösségben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?