A soknyelvűség előnyeiről beszélt Winkler a fiataloknak

Európai uniós tagságunk elsősorban a fiataloknak hozott számos konkrét lehetőséget és előnyt, rajtatok múlik, hogy élni tudtok-e ezekkel – hangsúlyozta Szentegyházán kedd délután Winkler Gyula, aki a Napsugár kempingben a Medgyesi MADISZ által negyedszerre megszervezett úszótáborban tartott előadást az Európai Unióról és annak intézményeiről, programjairól.

Az Európai Unió legnépszerűbb programja az Erasmus, amely egyetemistáknak nyújt ösztöndíjat, hogy más tagország egyetemén tanuljanak egy-egy szemesztert, mondta el az EP-képviselő, aki a fiatalok figyelmét a nyelvtanulás fontosságára hívta fel. Az Erasmus Winkler szerit konkrét és elérhető lehetőségeket biztosít, azonban akkor lehet élni vele, ha ismerünk idegen nyelveket, akkor tudunk egy külföldi egyetemen tanulni, ha beszélünk az adott ország nyelvén.

"A többnyelvűség nálunk Erdélyben és a Székelyföldön is realitás, vagy legalábbis az kellene, hogy legyen. Igaz az is, hogy a román nyelv tanítása nem megfelelő a magyar diákok számára és sokaknak nehézséget okoz. De tudásunkból kell előnyt kovácsolnunk, és továbblépve elsajátítanunk a magyar és a román mellett még legalább egy idegen nyelvet, ez ma már követelménynek számít. Egy neves külföldi egyetemen szerzett tudás, tapasztalat itthon kamatoztatható, előnyt jelent a szakmai előrehaladásban, ezért is érdemes nyelveket tanulni, de az idegennyelvtudás a későbbiekben is minden helyzetben hasznos lesz" – fogalmazott Winkler, aki beszélt arról is, hogy Európa alapértéknek tekinti a soknyelvűséget.     

Szentegyházán negyedik alkalommal táboroznak Szeben megyei magyar fiatalok, hiánypótló ez az úszótábor, hiszen egyetlen olyan esemény, amely megyei szinten összehozza a magyar fiatalokat, ugyanakkor felvállalt céljuk, hogy a sport által közösséget építsenek. Idén hatvan résztvevőnk van három megyéből, a játékos ismerkedés és kikapcsolódás mellett különböző területeken dolgozó szakemberek, szervezetek  is bemutatkoznak a tábor idején – tájékoztatott Balázs Botond szervező, a Medgyesi MADISZ elnöke és Fazekas Attila, az RMDSZ Szeben megyei ügyvezető elnöke.

A medgyesi, erzsébetvárosi, kiskapusi, nagyselyki, mihályfalvi, szentágotai és nagyszebeni fiatalok mellett Kovászna és Hargita megyei ifjak is részt vesznek az úszótáborban az Összetartozunk székely-szórvány program támogatásával.

Kimaradt?