Ülésesett a KMKF szórvány-diaszpóra bizottsága

Budapesten, az Országházban ülésezett december 1-jén, kedden a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Szórvány-diaszpóra munkacsoportja.

A tanácskozás napirendi pontjai között szerepelt a magyar anyanyelv és kultúra megtartását segítő kormányzati programok bemutatása, amelyekről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt előadásában. A bemutatót követő hozzászólások alkalmával Winkler Gyula EP-képviselő, aki az RMDSZ képviseletében vett részt a keddi tanácskozáson, tájékoztatta a bizottság tagjait az szövetség szórvány cselekvési tervéről, amelynek legfrissebb változatát Temesváron, a Magyar Szórvány Napján fogadtak el.

A 2015-2019 szórvány cselekvési terv tartalmát ismertetve, Winkler kiemelte a nagyvárosi szórványokkal és az Összetartozunk című székely-szórvány partnerséggel kapcsolatos törekvéseket. „Ez utóbbi esetében jelentős segítséget nyújthatnak a magyarországi testvérmegyék és testvértelepülések önkormányzatai. Az Országgyűlés támogató politikai üzenete ösztönözné a magyarországi önkormányzatok részvételét az erdélyi szórványban, valamint a tömbben élő közösségek együttműködésében” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Felszólalásában Winkler ismertette ugyanakkor az Erdélyi Magyar Értéktár összeállításával kapcsolatos igyekezetet, kiemelve azon törekvéseket, amelyeknek céljuk, hogy a szórvány közösségek értékei is méltó helyet kapjanak az Erdélyi Magyar Értéktárban.  Az európai parlamenti képviselő továbbá a helyi magyar sajtó rendkívül fontos szerepét hangsúlyozta a szórvány identitásának megőrzésében: „mind az új médiának, mint pedig a hagyományos, írott sajtónak nagy szerepe van a szórványban. Ha tekintettel vagyunk a demográfiai mutatókra, valamint a szórványközösségek elöregedési folyamatára, az írott sajtóra kiemelkedően fontos feladat hárul a szórványban. Az RMDSZ kiemelt célja új támogatási formák létrehozása, amelyek biztosíthatják a magyar szó eljutását a szórványban élő magyar közösségekhez. Törekvéseinkben, minden bizonnyal, szükségünk lesz a magyar kormány támogatására is.”

A KMKF 2014. decemberi ülésének zárónyilatkozatában megfogalmazott kérés, miszerint az Országgyűlés foglalja hivatalos határozatba a Magyar Szórvány Napjának megünneplését, nemrégiben megvalósult, és idén először a Kárpát-medence összmagyarsága együtt ünnepelte november 15-én a Magyar Szórvány Napját. „Ez alkalommal is újra megköszönöm itt, az Országházban az Országgyűlés pozitív viszonyulását a szórvány közösségek részéről érkezett javaslathoz” – zárta gondolatait Winkler Gyula EP-képviselő.

Az ülés második részében a szórványban és diaszpórában élő magyarság nyelvi helyzetéről és igényeiről szóló előadások hangzottak el, a magyar nyelvstratégia tervezésének céljából.

Kapcsolódók

Kimaradt?