László Attila: tiszteletet a rezidens orvosoknak!

László Attila szenátorjelölt orvostanhallgatókkal való találkozásakor azon véleményének adott hangot, hogy ismét bebizonyosodott: sem a pályakezdő kollégák, sem a betegek nem kapják meg a nekik járó tiszteletet. Az egészségügy súlyos szakorvoshiánnyal küzd, a november 20-i országos szakorvosi rezidensvizsgán ennek ellenére négyszer kevesebb helyet hirdettek meg, mint a betöltetlen állások száma.

Romániában 13.000 szakorvosi állásra nincs jelentkező, ehhez képest most 3 ezer helyet írtak ki a rezidensvizsgán. A 6 ezer vizsgázó közül csak minden második kap lehetőséget arra, hogy belépjen a rendszerbe, megkezdje gyakorlatát, miközben a kisebb településeken túl kevés az orvos.

„Józan ésszel felfoghatatlan a tény, hogy 3 ezer orvosi egyetemet végzett fiatalt kirekesztenek a romániai egészségügyi rendszerből, miközben a szakorvoshiány miatt sok helyen túlterheltek a kollégák, a betegek alapvető ellátása pedig akadozik. Az egészségügyet érintő jelenlegi politika teljességgel elhibázott. Sem a szakorvosképzés, sem a szakorvosok alkalmazásának menete nem felel meg az igényeknek. Decentralizálni kell a rendszert! Jelenleg az történik, hogy a gyakorlati képzése is kizárólag az egyetemi központokban történik, az alkalmazásokat érintő döntéseket pedig nem az egészségügyi intézmények szintjén hozzák meg. Ennek következtében az egyetemi központok klinikáin nem tudunk több helyet kiírni a rezidenciára jelentkezők számára, a megyei és kisebb települések kórházaiba viszont, ahol nagy szükség volna rájuk, nem mehetnek. A megoldás egyértelműen az volna, hogy minden kórházat vonjunk be a gyakorlati képzésbe, és bízzuk a kórházak, osztályok vezetőire, hogy kiírják a szükségesnek ítélt állásokat, és döntsenek arról, kivel szeretnének együtt dolgozni. Ne csodálkozzunk, ha a jelenlegi viszonyok között a pályakezdők külföldre költöznek, Nyugat-Európában ugyanis az orvosokat megbecsülik, nemcsak a magasabb fizetések formájában, hanem egy jobban átgondolt, az igényekhez alkalmazkodó, kiszámítható rendszer működtetése révén is. Itt is arra volna szükség, hogy minden intézmény megfogalmazza fejlesztési terveit, és azokhoz igazodva nyilvánossá tegye az elkövetkező három, vagy akár az elkövetkező öt évben meghirdetésre kerülő állások listáját. Ez az egyszerű intézkedés lehetővé tenné a fiatalok számára, hogy meg tudják tervezni karrierjüket, és akár már az egyetem padjaiban ülve eldöntsék, mire kell szakosodniuk, hogy otthon biztos állásuk legyen” – mondta el László Attila. 

A szenátorjelölt azzal a felvetéssel is egyetértett, hogy a rezidensvizsga értelmetlen, hiszen a jelentkezők nem sokkal azelőtt licenszvizsgát tesznek. „Egy újabb bizonyíték, hogy mekkora az eltérés az erdélyi városok és vidék valós problémái, valamint aközött, hogy milyennek látják azokat egy bukaresti irodából. Az a feladatunk, hogy a helyi problémákra vonatkozó döntési jogköröket átadjuk a helyi intézmények vezetőinek, nekünk ezért kell Bukarestbe mennünk” – fogalmazott László Attila szenátorjelölt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?