Újabb béremelések: egymilliárd euró sorsáról dönt a parlament

Az RMDSZ képviselői hétfői frakcióülésükön, az aznapi szavazás előtt döntik el, hogy támogatják-e a kormány által populista és szavazatvásárló intézkedésnek tartott 15 százalékos tanügyi és egészségügyi béremelést.

Össztüzet zúdított a kormány a parlamentre a pedagógusok és az egészségügyi alkalmazottak szakbizottsági szinten már elfogadott 15 százalékos béremelése miatt. A közalkalmazotti fizetések újabb megemeléséről hétfőn szavaz a képviselőház plénuma.

Anca Dragu pénzügyminiszter szerda este kijelentette, hogy a tervezett intézkedések 4,85 milliárd lejes többletkiadást jelentenek, amit nem lehet fedezni a 2017-es költségvetésből. A tárcavezető közölte: ha a parlament jóváhagyja a bérkorrekcióról szóló kormányrendelet tervezett módosításait, a kormány megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon.

Anca Dragu szerint a fizetésemelések miatt az ország túllépi a 3 százalékos megengedett költségvetési hiányt. A miniszter azt állítja: a képviselők megszegték azt az alkotmánycikkelyt, amely szerint minden kiadásnövekedés mellé a bevételek hasonló arányú növekedésével vagy más kiadások csökkentésével kell kompenzálniuk a jogalkotóknak. „Majd meglátjuk, hogy milyen formában fogadja el a törvényt a parlament, és azután eldöntjük, hogy megtámadjuk-e azt az alkotmánybíróságon” - mondta a tárcavezető.

Hasonlóan nyilatkozott a képviselőház plénuma előtt álló módosításokról a kormányfő is. Dacian Cioloș a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa előtt elmondta, maga is támogatja, hogy a gazdasági növekedés az életszínvonal javulásával járjon, de ha a döntéshozók nem körültekintőek, „a történelem megismétlődik”. Arra utalt, hogy a parlament 2010-ben is olyan szociális intézkedéseket fogadott el, amelyeket anyagi erőforrások híján nem lehetett végrehajtani. Cioloș hangsúlyozta, szükség van béremelésekre, de nem populista módon, szavazatvásárlás céljából. „Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy a jövőjüket kockáztatjuk” – jelentette ki a miniszterelnök, aki hivatalosan is a PNL kormányfőjelöltje.

Ismert, hogy a törvénymódosítások múlt heti szakbizottsági vitáján a munkaügyi miniszter is tiltakozott a képviselők által megszavazott béremelések ellen. Dragoș Pâslaru emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi fegyelemről szóló törvény szerint a választások előtt hat hónappal tilos béreket emelni a közszférában. Szerint ezek az intézkedések a költségvetési deficit növekedésének "legsötétebb forgatókönyvét" vetítik előre, fedezésükre legalább 4 milliárd lejre lesz szükség. „A módosított törvényt önöknek kell majd alkalmazniuk január elsejétől. Sok sikert hozzá!" – mondta a miniszter.

Mint ismert, a képviselőház munkaügyi, illetve pénzügyi bizottsága a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára több pontban módosította a közalkalmazotti béreket korrigáló 2016/20-as kormányrendeletet. Az egészségügyi alkalmazottak a pedagógusok 15 százalékos béremeléséről kedden döntött a két testület. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői akkor szavazatvásárlással vádolták meg a PSD-t és tiltakozásul kivonultak a teremből. A keddi ülésnapon előterjesztett módosításokat a román sajtó beszámolói szerint az RMDSZ is támogatta, a bizottsági jelentés szerdai elfogadásakor azonban nem voltak jelen az ülésen.

Az RMDSZ a szavazás előtt dönt

Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője csütörtökön nem tudott választ adni arra a kérdésünkre, hogyan szavaz majd a frakció hétfőn a plénumban az újabb közalkalmazotti béremelésekről. Közlése szerint erről majd a hétfő délutáni frakcióülésen egyeztetnek. Máté ugyanakkor értésünkre adta, hogy személyesen támogatja a bizottsági szinten már elfogadott módosításokat.

Arra a felvetésünkre, hogy a miniszterelnök szavazatvásárló, populista intézkedéseknek nevezte a tervezett kijelentéseket, a frakcióvezető így reagált: „Amikor Dacian Cioloș beiktatása előtt arra kért minket, hogy támogassuk a kormányalakítását, azt ígérte, hogy a kormányprogram kibővített változatát átküldi az RMDSZ-frakciónak. Ezt azóta is várjuk. Úgyhogy én félre fogom tenni a kormányfő véleményét, és a frakció álláspontjával fogok azonosulni”.

Arra a felvetésünkre, hogy a munkaügyi miniszter szerint a parlament megszegi a pénzügyi fegyelemről szóló törvényt, Máté András kijelentette: a parlament szuverén jogalkotó. „A törvénymódosításba belefoglaljuk, hogy előírásai mentesülnek a pénzügyi fegyelemről szóló jogszabály hatálya alól. A kormány is így szokta a sürgősségi rendeleteket elfogadni” – magyarázta a jogász-képviselő.

A Maszol megkereste a béremelések ügyében a munkaügyi, illetve a pénzügy bizottság RMDSZ-es tagjait, ám Kerekes Károly és Erdei-Dolockzi István egyaránt azt nyilatkozták, hogy egészségügyi okokból nem vettek részt a testületek e heti ülésein.

A PSD kiszámolta: lenne pénz béremelésre

A PSD mindenestre fenntartja, hogy a törvénymódosítások alkalmazásának lenne költségvetési fedezete. A párt alelnöke, Rovana Plumb képviselő szerint a tanárok és egészségügyi alkalmazottak bérének 15 százalékos emelése nem 4 vagy 5 milliárd lejjel terhelné meg a jövő évi büdzsét, ahogy a kormány állítja, hanem csak 1,8 milliárd lejjel.

A politikus a news.ro-nak nyilatkozva „arrogáns technokratának” nevezte munkaügyi minisztert. Szerinte a Dragoș Pâslaru által emlegetett 4 milliárd lej 42,9 százaléka társadalombiztosítási járulék és adó formájában visszatér az államkasszába. A tanároknak és egészségügyi alkalmazottaknak juttatott pénz 80 százaléka fogyasztásra megy, 20 százaléka pedig megtakarítás lesz. „Így a 4 milliárd lejnek mindössze az 55-60 százaléka, azaz 1,8 milliárd lej a reális költségvetési kiadás” – számolta ki Rovana Plumb.

Kapcsolódók

Kimaradt?