Cioloş: nagyon megterhelik a költségvetést a béremelések

Hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések - nyilatkozta kedden Dacian Cioloş kormányfő.

"Ahogy azt már sajnos megszokhattuk, választások előtt a parlament megszavaz minden bérnövelő intézkedést, anélkül, hogy számolna a költségvetési vonzatukkal. A pénzügyminiszter számításai szerint az elmúlt hónapokban elfogadott intézkedések hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a büdzsét, ami a nemzeti össztermék 1 százalékát teszi ki. (...) Ez vagy azt eredményezi, hogy nőni fog a költségvetési hiány, ami katasztrofális lenne az országra nézve, vagy azt, hogy el kell venni a befektetésekre szánt keretből" - mondta a miniszterelnök az Adevărul portálnak adott interjúban.

A kormányfő szerint a közszférában alkalmazott szelektív béremelés csak növeli a közalkalmazotti bérek közötti aránytalanságokat, és felemészti az egységes bértörvény finanszírozására szánt pénzforrást. Cioloş szerint továbbra is számtalan olyan esetre van példa, amikor ugyanolyan végzettséggel és szolgálati idővel rendelkező, ugyanabban az intézményben ugyanazt a tisztséget betöltő alkalmazottak eltérő összegű bért kapnak.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben is elfogadott a parlament egy jelentős bérnövelést előíró jogszabályt, amely, amely azonban alkalmazhatatlannak bizonyult. "Ugyanerre a sorsra juthat az általunk kidolgozott egységes bértörvény is, már ha valaha elfogadják a jogszabályt" - tette hozzá a kormányfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?