Hivatalos: augusztus elsejétől korrigálják a közalkalmazotti béreket

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a közalkalmazotti bértáblát módosító sürgősségi rendeletet. A részben már augusztus elsejétől, majd jövő év végén hatályba lépő jogszabály 650 000 személy fizetését érinti kedvezően.

A rendeletet ismertető Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány a jelenlegi bérezési rendszer visszásságait és rendellenességeit korrigálta. Vagyis az ugyanazon a munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó valamennyi közalkalmazott fizetését a legjobban kereső kollégájuk bérszintjére emelik.

Az egészségügyben nemcsak egyazon kórházon, vagy klinikán belül, hanem a teljes ágazatban megszüntetik az azonos beosztású és régiségű munkavállalók bére közötti különbségeket. Emellett az ágazatban 2017. január elsejétől teljesítményarányos bónuszrendszert is bevezetnek.

A kormány engedett a tanügyi szakszervezetek nyomásának, és az egészségügyhöz hasonlóan az oktatásügyben is a teljes ágazatra kiterjesztik a bérkorrekciókat. Dragoș Pâslaru elmondta, ezeknek a korrekcióknak csak az 50 százalékát hajtják végre augusztus elsejétől, a fennmaradó részét pedig csak a jövő év végétől. Ugyanakkor 2018-től a tanügyben is bevezetik a teljesítményarányos bónuszrendszert.

A profit.ro ismertette az egészségügyben augusztus elsejétől életbe lép új bérrácsot is. Ebben az ágazatban egységesen 10 százalékkal nőnek a pályakezdőknek járó juttatások. E szerint egy általános orvos alapfizetése bruttó 4100 és 5105 lej között váltakozik majd, egy gyógyszerészé 2.036 és 2.535 lej között, egy orvosi asszisztensé pedig 2.760 és 3.437 lej között.

A munkaügyi miniszter szerint a sürgősségi rendelet hatályba lépése idén 870 millió lejes, 2017-ben pedig 2,3 milliárd lejes költségvetési többletkiadással jár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?