Jövő héten szavaz a képviselőház az újabb közalkalmazotti béremelésekről

Elfogadta kedden a képviselőház munkaügyi, illetve költségvetési bizottsága a pedagógusok és az egészségügyi alkalmazottak fizetés és bérpótlék-emeléséről szóló jelentést. A jogszabály jövő héten kerül a plénum elé.

Mint korábban írtuk, a két szakbizottság a közalkalmazottak bérkorrekciójáról szóló 2016/20-os kormányrendelet hétfői vitájakor több módosító javaslatot is elfogadott, amelyek értelmében újabb 15 százalékkal nőnek a bérek a tanügyben és az egészségügyben.

A bizottságok keddi ülésén csak a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a nemzeti kisebbségek frakciója vett részt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői már a hétfői ülésen szavazatvásárlással vádolták meg a PSD, és tiltakozásul kivonultak a teremből.

A törvénymódosításokra Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter úgy reagált: az újabb béremelések a költségvetési deficit növekedésének "legsötétebb forgatókönyvét" vetítik előre. Számításai szerint 3-4 milliárddal terhelik meg az elfogadott intézkedések a büdzsét. Hasonlóan nyilatkozott kedden Dacian Cioloş kormányfő is, aki figyelmeztetett: hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések.

A Sanitas kedden bejelentette, a jövő heti képviselőházi szavazásig felfüggesztik a sztrájkot az egészségügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?