Általános sztrájkra készül a Sanitas

Hétfőtől országos szintű, általános sztrájkot hirdetett a Sanitas egészségügyi szakszervezet. Vasile Neagovici az érdekvédelmi szervezet háromszéki elnöke arról tájékoztatta a Maszolt, hogy hétfőn reggel 7 órakor a kórházakban, közegészségügyi igazgatóságoknál, tanintézményeknél és szociális ellátórendszerben dolgozó személyzet meghatározatlan ideig felfüggeszti a munkát, mindössze a sürgősségi eseteket látják el. 

Az egészségügyi alkalmazottak a bérezéssel kapcsolatos méltánytalanságok miatt tiltakoznak. A munkakonfliktus még szeptemberben kezdődött, emlékeztetett a Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke, aki szerint csalódottak az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítésről szóló rendeletben, mert az nem vonatkozik a rendszerben dolgozó összes kategóriára, így a szociális ellátásban dolgozókra, a kórházak adminisztratív személyzetére és a közegészségügyi igazgatóságok közalkalmazottként dolgozó alkalmazottaira sem.

Vasile Neagovici szerint követelik, hogy a kollektív munkaszerződést terjesszék ki a teljes egészségügyi hálózatra, minden kategória számára egyenlítsék ki a béreket. A háromszéki szakszervezeti vezető szerint továbbra is nagy – akár 500-600 lejes – a különbség a városi és a sürgősségi kórházak dolgozóinak bére között. Sérelmezik azt is, hogy bár augusztustól megemelték az alapbéreket, a pótlékokat továbbra is a 2008-as alapbérekre számolják.

Vasile Neagovici portálunknak elmondta, a Sanitas szakszervezet továbbra is folyamatosan igyekszik tárgyalni a kormánnyal, hogy mihamarabb befejezhessék a munkakonfliktust. Hozzátette: a hétfőn kezdődő általános munkabeszüntetés várhatóan elégedetlenséget szül a páciensek körében, de mindenütt biztosítják a sürgősségi ellátást.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi alkalmazottak tiltakozása miatt az intézmény tevékenysége a megszokotthoz képest egyharmadára csökken. A szakszervezet és a kórház vezetősége arra az egyezségre jutott, hogy a sztrájk ideje alatt a sürgősségi osztályok tevékenységét zavartalanul biztosítják. A sürgősségi műtéteket haladéktalanul elvégzik, az orvosi laboratórium, a radiológia valamint más osztályok a sürgősségeket szintén ellátják. Továbbá a bennfekvő betegek felügyeletét megszakítás nélkül biztosítják, az alkalmazottak pedig a tiltakozás ideje alatt tiszteletben tartják az intézmény belső működési szabályzatát.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvosai minden potenciális páciens esetében, mind a járóbeteg rendelőkben, mind az osztályokon eldöntik, hogy a rendelőkben végzik el a vizsgálatot, vagy beutalják őket. A páciensek bejutását a kórházba, illetve az orvosaikhoz, szakembereikhez semmilyen körülmények között nem korlátozzák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?