Általános sztrájkkal fenyegetőzik a Sanitas szakszervezet

Általános sztrájkkal fenyegetőzik a legnagyobb hazai egészségügyi szakszervezet, a Sanitas, mert képviselőik csütörtökön nem tudtak megegyezni a kormánnyal az egészségügyi kisegítő személyzet méltányos bérezéséről. Ha nem lesz előrelépés az ügyben, október 31-én valamennyi kórházban beszüntetik a munkát.

A szakszervezet azt kifogásolja, hogy a kórházak kisegítő személyzete, a közegészségügyi igazgatóságok hivatalnokai, illetve az iskolákban és bölcsődékben tevékenykedő egészségügyi alkalmazottakra nem terjed ki a közalkalmazotti béreket korrigáló sürgősségi kormányrendelet.

A Sanitas alelnöke, Marius Sepi elmondta, egyelőre nincs kilátás arra, hogy az ügy rendeződjön. Ezért szeptember 20-án a munkaügyi minisztérium, szeptember 27-én a pénzügyminisztérium, október 4-én az egészségügyi minisztérium, míg október 4-én a parlament előtt tartanak sztrájkőrséget. Október 19-án figyelmeztető sztrájk, október 31-én általános munkabeszüntetés következik.

A szakszervezeti vezetőkkel tartott csütörtöki találkozó után Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondta, a tárgyalásokat folytatják. Dragos Pâslaru munkaügyi miniszter azonban semmit sem mert ígérni a Sanitas képviselőinek. „Csak akkor tudjuk megoldani a kéréseiket, ha van rá fedezet” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?