Sztrájkolnak az egészségügyben dolgozók

Hétfőtől japánsztrájkot hirdetett a Romániai Hippokratész Szakszervezeti Szövetség és a Romániai Orvosi Szakszervezetek Szövetségi Kamarája az egészségügyben dolgozók bére miatt - tájékoztat az Agerpres.

Az érdekvédelmisek azt követően döntöttek így, hogy múlt héten eredménytelenül tárgyaltak Patriciu Achimaș Cadariu egészségügyminiszterrel és Francisk Iulian Chiriac államtitkárral a fizetésemelésekről. A szakszervezetek azt kifogásolták, hogy a szaktárca nem készítette el a béremelések ütemtervét.

Az érdekvédelmisek az egységes bérezésre vonatkozó 2010/284-es törvény előírásait kérik számon a minisztériumon. A jogszabály szerint az egészségügyben dolgozók jövedelmét az 1 250 lejes minimálbérhez kell igazítani, amit azt is jelenti, hogy a különböző pótlékok összege is módosul. A minimálbér május elsejétől lesz 1 250 lej. A szakszervezetek követelik, hogy tartsák be az egészségügyben dolgozók munkakörülményeire vonatkozó előírásokat, ami egyebek mellett a személyzethiány csökkentését, illetve megszüntetését jelentené.

Az egészségügyisek a tervek szerint hétfőtől vasárnapig sztrájkolnak, március 31-én pedig tüntetést szerveznek a minisztérium épülete előtt. Április 7-én, az egészség világnapján szintén tüntetés lesz, amelyet április 11-17 között figyelmeztető sztrájk követ (két órára felfüggesztik a munkát). Amennyiben a szaktárca ez után sem teljesíti követeléseiket, április 18-án általános sztrájkot hirdetnek.

A Sanitas érdekvédelmi szövetség közleményben jelezte, nem csatlakoznak a japánsztrájkhoz, hanem megvárják, hogy mi válik valóra Patriciu Achimaș Cadariu március 14-i ígéreteiből, miszerint feloldja a zárolt munkahelyeket, valamint 2016 folyamán 25 százalékkal emelik a fizetések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?