Sanitas: az irodisták kimaradtak az egészségügyi bérkiegyenlítésből

Az egészségügyben nem teljes a bérkiegyenlítés, hívja fel a figyelmet a Sanitas egészségügyi szakszervezet, amely a következő hónapokban az adminisztratív személyzet béremelését próbálja kiharcolni, mutatott rá Vasile Neagovici.

A Sanitas szakszervezet háromszéki vezetője közleményben rámutat, hogy nyolc éve tartó küzdelmük egyik szakasza lezárult azzal, hogy augusztus 1-től az egészségügyi alkalmazottak számára megszűntek a bérkülönbségek, ám sérelmezik, hogy az intézkedés nem érinti a kórházak adminisztratív személyzetét.

Vasile Neagovici szerint ezekben a napokban beadvánnyal fordulnak minden Kovászna megyei képviselőhöz és szenátorhoz, és azt kérik, hogy ősszel, amikor jóváhagyják a 20/2016-os kormányrendeletet korrigálják azt olyan módon, hogy az egészségügyben dolgozó irodai alkalmazottak is kapjanak legalább tíz százalékos fizetésemelést.

Mint ismert a kormányrendelet értelmében augusztus 1-től az egészségügyi alkalmazottak egységesen a legmagasabb bért kapják, ez átlagban 7,5 százalékos béremelést jelent. A sepsiszentgyörgyi kórházban dolgozó asszisztensek esetében ez több száz lejes béremelést eredményez.

A háromszéki szakszervezeti bizalmi magyarázata szerint az eddigi bérkülönbségek abból adódtak, hogy egy 2008-as miniszteri rendelet megszabta a fizetések alsó és felső határát, az egészségügyi intézmények akkori lehetőségeinek függvényében. Kovászna megyében például a kovásznai szívkórházban a lehető legmagasabb fizetéseket adták, míg a sepsiszentgyörgyi kórházban egy középértéket szabtak meg.

Az évek során az alapfizetésre számolt béremelések révén a különbségek tovább növekedtek. Az augusztus 1-től életbe lépett intézkedés révén az egészségügyi rendszerben nemcsak egy kórházon belül egyenlítették ki a fizetéseket, hanem a teljes ágazatban megszüntetik az azonos beosztású személyzet bérkülönbségeit.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?